Diari La Veu del País Valencià
El fotoperiodisme compromès centra les activitats del Festival PhotOn
Europa Press / València

El certamen s’ha presentat aquest dilluns en La Nau de la Universitat de València (UV), que fins al pròxim 17 de maig es converteix, per quart any consecutiu, en la seu d’un certamen que reuneix grans figures del fotoperiodisme.

Durant aquesta intensa setmana, La Nau concentrarà el gruix d’activitats de PhotOn, entre les quals figuren debats, projeccions i tallers. Però aquest festival durarà molt més, ja que les exposicions que s’han inaugurat aquest dilluns, dia 12 de maig, es perllongaran més enllà d’aquesta setmana, tant en La Nau com en un circuit que reuneix a altres espais de la ciutat i que inclou centres com l’IVAM, el Mercat Central, Sala Lametro i La Llotgeta.

Fins al 27 de juliol en el Claustre de la Nau s’ha instal·lat ‘The belivers Project’, un treball documental realitzat pel fotògraf Jordi Pizarro, en la seua cerca per a donar resposta a la pregunta de per què creu la gent i com la religió, a través dels segles, ha sigut usada per a narrar el propòsit de la nostra existència.

Com a part d’un projecte en curs i a llarg termini, ‘Els creients’ explora les comunitats religioses en deu països de quatre continents. En la seua obra, Jordi Pizarro cerca documentar i comprendre com es formen les comunitats a través de la religió, o al contrari, com es reforcen les creences a través de la preservació de les tradicions i la fe s’enforteix a través de la realització de rituals, compartint una mateixa interpretació de la veritat.

Per la seua banda, la Sala Oberta de la Nau acollirà fins al 22 juny 2014 l’exposició ‘The Fence: Go no Go’, de José Colón (1975, Albaida del Aljarafe, Sevilla), que acosta l’espectador a un tema de gran actualitat, el de les tanques de Melilla.

Aquesta exposició recorre les fronteres del sud de l’Estat espanyol i el nord del Marroc: per a registrar els intents d’un mar d’immigrants que arrisquen tot el que tenen, a la recerca d’una vida millor. ‘The Fence: Go no Go’ ens porta per les vores d’Europa, on els emigrants hi intenten arribar al nord, a través de camins il·legalitzats. Ens acosta a les diferents formes i maneres que utilitzen les persones en situació irregular, en intentar creuar aquesta zona de l’anomenada ‘Porta d’Europa o fronteres de Schengen’.

Més activitats

Però abans d’arribar a la clausura el dissabte 17 de maig, la setmana està plena d’activitats. L’entrada a totes elles, excepte per als tallers, és gratuïta fins a completar l’aforament. Des de hui dilluns i fins al dissabte, el Claustre de la Nau acull, en sessions nocturnes (22:30 hores) un cicle de cinema amb documentals relacionats amb el món del fotoperiodisme i el compromís social.

Hui, dia 12 de maig, es projectarà ‘Univers Railowsky’, un documental en clau d’humor que en els seus 61 minuts de durada, relata les dificultats de l’amo de la llibreria per mantenir el negoci, els seus eterns dubtes sobre si val la pena tant d’esforç, i com diferents col·legues i fotògrafs l’animen a seguir. La projecció comptarà amb la presència del protagonista, Juan Pedro, i els directors Rafa Casañ i David Molina.

Comparteix

Icona de pantalla completa