Diari La Veu del País Valencià
25N: L’extrema dreta europea pren força
Racó Català / Barcelona

Segons una enquesta d’Open Europe, un ‘think tank’ dedicat a promoure idees per a la reforma econòmica i política de la Unió Europea, els partits d’ultradreta podrien aconseguir un 31% dels vots i, per tant, 218 dels 751 escons parlamentaris.

Els partits d’extrema dreta han aconseguit augmentar notablement el seu suport electoral els últims anys. Un clar exemple d’aquest gir cap a la dreta és el del Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) que podria guanyar les eleccions en aquest país.

D’altra banda, diferents prediccions també apunten que el partit francès de Marine Le Pen i l’holandès de Geert Wilders podrien unir-se i formar un gran grup parlamentari d’extrema dreta.

Actualment ja hi ha 47 parlamentaris europeus d’extrema dreta, però tot apunta que això canviarà a partir de les eleccions que se celebraran entre el 22 i el 26 de maig en 28 països europeus.

Partits com VOX, liderat per Aleix Vidal-Quadras, o Democracia Nacional també es preveu que aconseguisquen representació. Una veïna de Cardedeu, Ana Castillo, és la candidata número deu del partit Democracia Nacional, una formació que forma part d’Euronat, la plataforma política impulsada pel líder francès Jean-Marie Le Pen.

La crisi econòmica de l’eurozona és un dels factors que explicaria l’augment del suport cap a aquests tipus de formacions polítiques. Si es confirmen les prediccions i els partits d’ultradreta guanyen en diferents països, es podria establir una gran coalició basada en un discurs xenòfob i euroescèptic.

Davant l’ascensió d’aquests partits, SOS Racisme Catalunya ha decidit impulsar la campanya “No votis injustícia”. Els promotors consideren que cal frenar els discursos racistes presents en alguns partits polítics i promoure més idees integradores i que fomenten la cohesió social. “Els grups obertament xenòfobs no són els únics que introdueixen aquest contingut en campanya”, asseguren des de l’entitat. Alhora, fan una crida a aturar aquest tipus d’argumentaris de cara als comicis europeus.

Comparteix

Icona de pantalla completa