Diari La Veu del País Valencià
‘Al País Valencià falta diàleg’

RedactaVeu / Barcelona.

L’acte central d’aquest primer cap de setmana va ser la taula rodona “La lluita al País Valencià” que va comptar amb la participació de Josep Meseguer-Carbó d’Escola Valenciana i Federació d’Associacions per la Llengua, Vicent Mifsud del Comitè d’Empresa de RTVV, Laura Ballester periodista del diari Levante i investigadora de l’accident de metro de València; i Alícia Izquierdo i Dani Muñoz de l’Assemblea Salvem l’Auir. La taula va ser moderada per la politòloga Palmira Payà de l’Espai País Valencià. Tots els participants van coincidir en criticar com l’actual Govern de la Generalitat Valenciana governa d’esquenes a les entitats i moviments socials, a més, del menyspreu que mostra per tots aquells crítics amb la seua gestió.

Josep Meseguer-Carbó va explicar als assistents l’estratègia de “contraplanificació lingüística” del Govern valencià per tal d’aturar una llengua que vol reviscolar. “Si la demanda actual d’ensenyament en valencià es situa en un 60%, l’oferta no supera el 30%” va esmentar el filòleg. Recentment els atacs a l’educació en valencià s’han intensificat amb el tancament de nombroses línies en valencià.

Laura Ballester va fer un repàs de l’evolució del cas de l’accident de metro de València. D’acord amb la periodista “el Govern valencià ha volgut tapar aquest accident amb la llosa de l’oblit”, però en la recent reobertura del cas la jutgessa ha imputat per primera vegada tres directius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Un accident que ha sigut víctima d’una “apagada informativa durant vuit anys”. Aquest silenci es va trencar amb l’emissió del programa de Jordi Évole “Los olvidados” i que va suposar un “abans i un després pel cas”.

Vicent Mifsud va apropar a l’audiència el cas del tancament de RTVV i va explicar com en aquests dies s’estan enviant les cartes d’acomiadament i pagant les indemnitzacions als extreballadors de RTVV que continuaven en nòmina d’ençà del tancament de l’ens públic. Segons Mifsud “fins aquest mes el Govern valencià ha destinat 30 milions d’euros en salaris i 95 milions en indemnitzacions”, una quantitat que hauria permès “mantenir l’emissió i creació de continguts per part de RTVV durant tres anys”, segons el pla de viabilitat que va presentar el Comitè d’Empresa.

Alícia Izquierdo de l’Assemblea Salvem l’Auir, acompanyada per veïns de la Safor que viuen a Barcelona, va explicar l’actual projecte de l’alcalde de Gandia (PP) que pretén urbanitzar la platja de l’Auir. Ens va explicar com el concurs projectes del govern de Gandia “excloïa sistemàticament els projectes que no incloïen la urbanització de l’Aiur”.

Els assistents van agrair l’oportunitat de mostrar a Barcelona un País Valencià que es mobilitza i lluita per la llengua, els serveis públics, la defensa del territori i que no es mostra impassible davant la impunitat dels qui gestionen el país. Una part del País Valencià que és oblidat per la majoria dels mitjans catalans tradicionals.

Durant el cap de setmana es van realitzar altres activitats com l’espectacle infantil Qui no sap riure, no sap viure d’Andreu Galan, el concert de Toni de l’Hostal i l’excursió al Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i la serra de l’Obac. Els actes es reprendran el proper dimecres amb l’actuació de Xavi Castillo a Casa València.

Comparteix

Icona de pantalla completa