Diari La Veu del País Valencià
La UE reconeix el dret a l’oblit a Internet
RedactaVeu / ACN / Brussel•les

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix el dret a l’oblit a Internet. Els jutges de Luxemburg han sentenciat aquest dimarts que Google i la resta de buscadors, com Yahoo, estan obligats a esborrar de les seues llistes de resultats les informacions dels ciutadans que els ho hagen demanat expressament.

La justícia europea dóna la raó a un particular espanyol que havia exigit a Google que esborrara una informació del 1998 sobre un embargament d’immobles: tot i que l’advocat Mario Costeja va acabar pagant els seus deutes amb la Seguretat Social, 16 anys després el denunciant seguia apareixent com un morós. Només a l’Estat espanyol hi ha prop de 200 casos pendents.

“Si, a partir d’una consulta efectuada sobre la base del nom d’una persona, la llista de resultats mostra un enllaç directe a una pàgina web que conté informació sobre la persona en qüestió, l’interessat podrà dirigir-se a l’operador directament i, si l’operador no accepta la seva petició, sotmetre-la a les autoritats competents per obtenir, en determinades condicions, l’eliminació d’aquest enllaç en la llista de resultats”, resol la sentència.

Els jutges de Luxemburg consideren que “un buscador d’Internet és responsable de la tramitació que fa de les dades personals que apareixen en les pàgines web publicades per terceres”. La sentència resol l’enfrontament entre l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i Google, pel cas de Costeja i la seua dona.

El passat 25 de juny, l’advocat general del Tribunal de la UE Niilo Jääskinen va assegurar que Google no és responsable de les dades personals que es poden trobar en les pàgines web que apareixen en les seues cerques i va recordar a l’Estat espanyol que la normativa europea no reconeix el dret a l’oblit.

En el 80% dels casos, els jutges coincideixen amb l’opinió de l’advocat general però aquest passat dimarts li han donat la raó al denunciant.

Comparteix

Icona de pantalla completa