Diari La Veu del País Valencià
Sueca acull aquest dissabte la jornada reivindicativa de la Mesa pel Xúquer
RedactaVeu / Sueca

Els deficients cabals ambientals per al Xúquer i l’Albufera, la consolidació i ampliació de la sobreexplotació del Xúquer a la Manxa Oriental, l’inacceptable i discriminatori tractament donat als abastiments de la Ribera o la cada vegada més evident intenció de realitzar un nou transvasament han configurat un escenari nefast que agreuja la situació de les nostres masses d’aigua i que posaran en perill els diversos usos de l’aigua a València, principalment els usos agraris i d’abastiment. No menys greu és el protocol firmat pel Govern central i el de la Generalitat que obri de bat a bat un nou transvasament des de Cortes de Pallars o des d’Antella.

La Mesa pel Xúquer integrada per Xúquer Viu, regants, ajuntaments i organitzacions ecologistes, sindicals, agràries, polítiques i socials va acordar el passat mes d’abril una sèrie de mobilitzacions que culminaran el proper 14 de juny amb una concentració davant el Palau de la Generalitat a València. El proper 31 de maig tindrà lloc una manifestació al Palmar centrada en la defensa de l’Albufera.

La primera d’aquestes mobilitzacions tindrà lloc aquest dissabte 17 de maig a la Plaça de l’Ajuntament de Sueca, que sota el nom de “Festa pel Xúquer” realitzarà activitats des de les 11 del matí.

Hi haurà una desena de tallers organitzats pels centres escolars de Sueca i de la comarca i a les 12 començarà la Concentració amb lectura de textos per escolars de Sueca, contacontes, actuacions de cantants de la Ribera, lectura del manifest i actuacions de la Muixeranga de Sueca i de les colles de dolçaina i tabal, entre altres coses. Les pancartes que diuen: “Que no ens furten el riu!” i “La Ribera pel dret a l’aigua” presidiran la lectura del manifest.

A les 11:00 Tallers per als xiquets i xiquetes amb participació de les escoles de Sueca.

Hi haurà castells unflables per als més menuts.

A les 12:00 Concentració amb participació de:

– Xiquets i xiquetes que llegiran textos sobre el riu.

– La contacontes Almudena Francés ens contarà el conte “El País del Xúquer”

– Elvira Mondragón ens llegirà “La bellesa del riu” del poeta Ibn Jafaya.

– Cantautors de la Ribera, com Nèstor Mont, Toni de l’Hostal i Josep Didac, ens acompanyaran amb les seues cançons sobre el riu.

– Llegirem el Manifest “Que no ens furten el riu”.

– Participació de la Muixeranga de Sueca i les colles de dolçaina i tabal, la Xala i Tabalaina.

Els amics de la Ribera en Bici arribaran en bici des d’Alzira, passant per Albalat, Polinyà i Riola on s’uniran als Amics de la Muntanyeta dels Sants de Sueca.

Comparteix

Icona de pantalla completa