Diari La Veu del País Valencià
Escola exigeix a Català que solucione els 21 punts negres del valencià
RedactaVeu / València

Testejats tots els centres afectats per la supressió d’unitats en valencià per al curs que ve el resultat és que al 97% de les escoles la xifra de demanda d’ensenyament plurilingüe en valencià supera a la demanda de l’ensenyament en castellà.

“De tots els casos hi ha 21 punts negres que posen en evidència l’atac a l’ensenyament en valencià per part de la consellera M. José Català i que estan a l’espera d’una solució oficial i escrita de la Conselleria d’Educació, ja que es vulnera el dret de les famílies a triar el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià per als seus fills i filles i l’Administració no garanteix aquest dret bàsic contemplat a l’Estatut d’Autonomia i en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”, ha declarat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Dins d’aquest marc un cas ben significatiu és el del CEIP Sant Vicent Ferrer de Teulada, el poble on va ser alcalde l’actual vicepresident de la Generalitat Valenciana, José Císcar. Amb l’arranjament escolar el centre ha perdut una unitat en valencià i el Consell Escolar del centre va decidir que les dues unitats de 3 anys que queden per al curs 2014-2015 foren en valencià, perquè hi havia una gran demanda d’ensenyament en valencià per part de les famílies. La consellera Català va obligar que una de les unitats fóra en castellà i el resultat de sol·licituds per part de les famílies ha estat de 38 de línia en valencià per a 30 places oferides i cap sol·licitud de línia en castellà per a 30 places més.

L’entitat cívica posa a disposició de totes les famílies afectades, l’Oficina de Drets Lingüístics per defensar als tribunals el dret a triar ensenyament plurilingüe en valencià. “Les famílies han demostrat a l’Administració que opten per l’escola pública en valencià. Si la Conselleria no rectifica portarem els 21 casos als tribunals”, s’ha declarat des d’Escola Valenciana.

El passat 7 d’abril, els serveis jurídics d’Escola Valenciana van presentar al TSJ valencià la petició de suspensió cautelar de l’arranjament escolar per al curs que ve. El tribunal encara no s’ha pronunciat al respecte, és per això que l’entitat cívica presentarà ara aquest informe de l’oferta i la demanda de places en valencià als centres afectats per supressió d’unitats com un document més per reforçar aquesta petició.

Document: Els 21 punts negres.

Comparteix

Icona de pantalla completa