Diari La Veu del País Valencià
La ‘llei Gallardón’ fomenta l’avortament
Toni Martínez

Les legislacions més permissives en la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) i amb una bona educació sexual disminueixen el nombre d’avortaments als països que s’aplica, segons un estudi de la sociòloga Julia Nogueira encarregat per la Fundació Alternatives.

El treball de Nogueira es basa en les dades aportades pels diferents països de la Unió Europea que demostren que Holanda, amb la llei de terminis més àmplia (24 setmanes), té una taxa d’avortament molt inferior a la mitjana europea. En canvi, a països com Irlanda, on està prohibit, es produeix una fugida a altres llocs com Regne Unit o Gal·les. De fet, al 2012, 4.149 irlandeses van anar a aqueixos països a avortar.

L’estudi de Nogueira està encaminat a demostrar “la mentida” dels arguments del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón per justificar la reforma de la llei de IVE.

Amb dades, la sociòloga explica que el nombre d’avortaments en dones menors d’edat és molt xicoteta, que la taxa de natalitat ha caigut des de 2008, independentment de la llei vigent o que la majoria de dones avorta una sola vegada, la qual cosa anul·laria el supòsit de la seua utilització com a mètode anticonceptiu.

“No hi havia una demanda social, no funciona malament i vàrem demostrar com el govern va en la direcció contrària a la resta de països”, ha explicat Nicolás Sartorius, vicepresident de la Fundació Alternatives. Sartorius ha acusat al Govern de fer una “operació ideològica, per motius religiosos, que suposarà un gran pas enrere per a la societat espanyola”.

Dels 26 països que han oferit dades per a l’estudi, 20 tenen vigent una llei de terminis i altres sis de supòsits. En aquests últims cal diferenciar entre el cas d’Anglaterra, on s’admeten suposats com el risc per a la mare per qüestions econòmiques i socials, i Irlanda, on només s’admet el risc de salut per a la mare.

Per a Nogueira si la reforma de l’avortament tira endavant, situaria a l’Estat espanyol “més prop de països com Irlanda o Polònia” i suposaria una “seriosa reculada” en el dret de decidir de les dones.

De totes maneres, la sociòloga ha fet molt recalcament en la necessitat d’implementar les lleis amb polítiques educatives i ha recordat que “la llei de 2010 és la més recent de la UE i no s’ha deixat que es desenvolupe i done tots els seus fruits”. En aquest sentit, Nogueira ha recordat el cas de Romania on es va passar d’una taxa de 177 avortaments per cada 100.000 dones a 18,35 l’any passat gràcies a les polítiques educatives iniciades a la fi dels anys 90.

217.000 signatures contra la reforma Gallardón

Precisament aquesta setmana, les plataformes Decidir ens fa lliures i Avaaz, han lliurat a alguns dels grups de l’oposició en el Congrés dels Diputats 217.000 signatures de ciutadans en contra de la reforma de l’actual llei de l’avortament proposada pel Govern i reclamant que es debata aquest assumpte en la campanya electoral de les eleccions europees.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa