Diari La Veu del País Valencià
Suñer (Compromís): ‘Rus no sap res d’Europa i per això diu barbaritats’
Xàtiva / Benicàssim

La portaveu de Compromís a Xàtiva, Cristina Suñer, ha contestat les declaracions de l’alcalde de la ciutat, Alfonso Rus, que va declarar que ‘Compromís és capaç de dir que els Papes Borja eren d’Urgell’.

Segons Suñer, “el que desconeix profundament la història i la cultura de la nostra ciutat és ell, que l’única cosa que ha sabut fer pels Borja és una fira medieval sense sentit, després d’oblidar-los durant molts anys i deixar que ciutats veïnes s’apropiaren del seu nom”.

En aquest sentit ha subratllat que “ni hi ha cap institució dedicada al seu estudi, ni s’ha sabut lligar el seu nom al turisme de la ciutat, ni s’ha posat en valor el que va significar que dos xativins portaren el nostre nom i la nostra llengua per tot Europa”.

Suñer ha volgut deixar clar que “l’únic que direm nosaltres respecte a Urgell, és que el Comte d’Urgell, que segurament Rus no sap qui era, va estar tancat en la presó del Castell i que Carles Sarthou va assegurar que havia trobat les seues restes i les va posar en una capella al mateix Castell”.

Suñer ha desautoritzat Rus a parlar d’història i cultura, “un Rus que es va atrevir a insultar les professores i professors que parlen valencià correctament.”

Pel que fa a les declaracions de Rus on afirma que el PP defensarà els interessos dels valencians al Parlament Europeu i Compromís no, la portaveu de la Coalició valencianista, d’esquerres i ecologista, li ha recordat que “els europarlamentaris valencians del PP no han fet res els últims cinc anys, llevat d’embutxacar-se un sou desmesurat i viatjar en primera, han votat en contra perquè el valencià siga llengua oficial en Europa, no han fet res per defensar el camp valencià, han estat a favor de signar acords amb el Marroc que deixen entrar les seues taronges i no han lluitat pel corredor mediterrani, ni han portat cap proposta, ni sabem tan sols qui són.”

Suñer ha emplaçat González Pons, número dos de la llista del PP “i a qui no se l’ha vist per ací ni amb Rus”, a dir si defensarà l’ús del valencià en l’Eurocambra, si lluitarà per la prioritat del corredor mediterrani i si posarà per davant els interessos dels valencians dels de la resta, “com sí que farà el candidat de Compromís Jordi Sebastià, cap de llista de la Coalició Primavera Europea, quan siga diputat”.

Suñer ha conclòs que “les valencianes i els valencians estem farts de la ignorància i de la corrupció del PP valencià. Un PP que ha venut la nostra terra als especuladors, ha llançat a perdre la nostra economia, ha deixat perdre les caixes d’estalvis, ha tancat l’única televisió en la nostra llengua, i ha deixat que el País Valencià siga l’única comunitat empobrida que dóna a Madrid més impostos del que rep a canvi”.

Presentació de Primavera Europea en Benicàssim

Per altra banda, la membre de Compromís, en la llista de Primavera Europea, Reis Gallego, va participar aquest cap de setmana en Benicàssim en un acte electoral que va servir com a presentació en la localitat, de la candidatura Primavera Europea.

La candidata va desgranar, entre altres, les propostes que, en matèria de joventut vol impulsar la coalició, com per exemple l’articulació d’un veritable espai europeu d’educació, el foment de l’ocupació juvenil, del jovent emprenedor, de la no discriminació dels joves immigrants o les garanties d’inserció social.

Per la seua banda, el portaveu local de Compromís, Pau Ferrando, va reflexionar sobre el que representa la idea d’Europa en tal de reconduir les polítiques europees cap a l’objectiu inicial que Europa “siga per a les persones i no un simple tractat sobre les mercaderies”.

També el membre de l’executiva local, Joan Bonet va intervindre per reivindicar el municipalisme dins de la UE, així com la necessitat que els valencians i les valencianes tinguen veu pròpia en l’europarlament.

En finalitzar l’acte, la candidata, Reis Gallego, i els membres de la Coalició Compromís per Benicàssim realitzaren un sopar, on la militància i els simpatitzants van poder interaccionar cara a cara amb la membre de la candidatura Primavera Europea.

Els representants de Compromís, Joan Bonet, Reis Gallego i Pau Ferrando.

Comparteix

Icona de pantalla completa