Diari La Veu del País Valencià
Torna la Ruta dels Gremis per rescatar la València artesanal
RedactaVeu / València

Amb la recuperació d’aquest itinerari, “molts noms de carrers començaran a cobrar sentit atès que hi ha oficis ja desapareguts i oblidats com els tapiners, adreçadors o cordellats”, segons ha anunciat els seus organitzadors, els quals destaquen que els participants podran veure en retrospectiva la importància de l’activitat productiva d’aquests artesans en la configuració i ubicació en la trama urbana.

Les Rutes Ciutadanes de València oferiran a autòctons i forans aquesta nova “Ruta dels Gremis i Oficis medievals” amb la qual es pretén donar a conèixer els orígens, auge i declivi fins a quasi la seua desaparició hui dia, de les agrupacions gremials i d’oficis tradicionals que han vertebrat i reglamentat gran part de la vida econòmica i de les classes populars valencianes.

La Ruta començarà a les 10h des de la font interior de la Plaça Redona i acabarà cap a les 14h. en el carrer Navellos, al costat de la Plaça de la Mare de Déu.

Durant el recorregut pels diferents barris que englobaven la València artesanal i comercial de la urbs medieval, els assistents tindran ocasió de conèixer els inicis de les germanors i confraries i la seua evolució cap als Gremis, l’extensió dels mateixos creant un vertader poder ciutadà enfront dels estaments nobiliaris i eclesiàstic, la seua avançada reglamentació per a evitar la competència deslleial, l’explotació salarial i la desprotecció social dels seus treballadors i famílies.

Així mateix s’abordarà el seu declivi amb els inicis de l’industrialisme i del liberalisme, i la permanència d’alguns gremis fins a l’actualitat.

Llocs tan significatius com el Col•legi de l’Art Major de la Seda amb la seua Tenda-Taller de la Seda, l’edifici del Gremi de Fusters, el Gremi de Forners, els nombrosos carrers amb noms d’oficis i activitats artesanals, els entorns de la Llotja, l’Almodí, el carrer Bolseria, la Casa-Taller del pintor Joan de Joanes, l’única Casa-Obrador amb diferents tallers de diferents arts que subsisteix en el casc antic, i molts altres enclavaments formen part d’aquest recorregut que de ben segur il•lustraran joves i adults en un important aspecte de la història de la ciutat de València, molt poc explicat pels itineraris i recorreguts oficials.

Per poder participar cal fer-ho via mòbil o whatsapp als telèfons 695 59 44 89 i 680259863 o també enviant un correu a [email protected].

Comparteix

Icona de pantalla completa