Diari La Veu del País Valencià
El futur de Mònica Oltra passa aquest dimarts per les Corts
RedactaVeu / Europa Press / València

El Reglament de la Cambra estableix com a motiu de suspensió temporal de la condició de diputat per raó de “disciplina parlamentària” el supòsit que “després d’haver sigut expulsat de la sala del ple o de comissió, es negue a abandonar-la”. A més, “si la causa de la sanció és, segons el parer de la Mesa, constitutiva de delicte, la Presidència rendirà comptes dels fets al Ministeri Fiscal”.

La reunió d’aquest òrgan serà la primera que, de forma ordinària, té lloc després de l’expulsió d’Oltra. Així, la Mesa té la potestat per a proposar una sanció, encara que primer pot plantejar el “procediment sancionador”, per la qual cosa cap la possibilitat que la proposta de càstig que haja de rebre la portaveu adjunta de Compromís s’ajorne almenys una setmana, després de les eleccions europees del 25 de maig, segons han informat fonts parlamentàries.

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Compromís té previst assistir aquest dimarts a un acte de campanya electoral al municipi alacantí d’Elx.

En tot cas, la decisió que adopte la Mesa de les Corts, quan siga adoptada, haurà de substanciar-se en un ple que se celebrarà a porta tancada, sense que es permeta l’accés dels mitjans de comunicació.

Els grups de l’oposició s’han mostrat en contra que se sancione la diputada perquè consideren que “ja ha complit” amb la no assistència d’Oltra a la continuació de la sessió plenària i perquè opinen que es tracta d’una “maniobra del PP per a desviar l’atenció dels problemes reals dels ciutadans”. Els ‘populars’, per la seua banda, són partidaris que “s’aplique el Reglament” i entenen que el seu comportament “és sancionable”.

El passat 8 de maig, durant la sessió de control al cap del Consell, Alberto Fabra, el president de les Corts, que va demanar silenci en la Cambra, va advertir fins a en tres ocasions Oltra i va ordenar la seua expulsió, encara que la diputada es va negar a deixar l’hemicicle al·legant que no havia sentit els avisos perquè en aqueix moment es trobava en una picabaralla dialèctica amb alguns diputats ‘populars’ des dels escons.

Davant aquesta situació, el president de la Cambra va optar per suspendre el ple, que es va reprendre a la setmana següent per a poder continuar amb la sessió de control a Fabra, ja que s’havia quedat pendent la pregunta de EUPV i alguns punts més.

En aqueixa sessió, però en els passadissos de les Corts, la diputada de Compromís –que no va entrar al ple– es va mostrar convençuda que no hi haurà sanció per a ella.

Comparteix

Icona de pantalla completa