El català, assignatura pendent de la Unió Europea

Malgrat ser la tretzena llengua amb més parlants de la UE, continua sense ser oficial a les institucions europees
20 maig 2014 01:00h
RedactaVeu / Laia Framis (ACN) / Brussel•les

El català és la tretzena llengua amb més parlants de tota la UE, però els eurodiputats encara no la poden utilitzar quan intervenen al plenari. Per Raül Romeva (ICV), “no és un problema tècnic o econòmic, sinó polític”. I és que la oficialitat d'una llengua a Brussel•les depèn que ho demane un estat i l’Estat l’espanyol no accepta que el català tinga el mateix tracte que el castellà.

Ramon Tremosa (CiU) hi veu “un motiu més per demanar l'estat propi” i Maria Badia (PSC) una “contradicció”.”Quan ens contesten que el català no pot ser una llengua oficial, en el fons ens estan dient que esdevinguem un estat (...) i llavors fem un referèndum per la independència i es posen les mans al cap”, diu.

Malgrat que els últims dos anys un enamorat de Catalunya i fan de Jaume Cabré ha presidit el Parlament Europeu, el català continua sense ser llengua oficial a les institucions comunitàries. L'alemany Martin Schulz, llibreter de professió abans de dedicar-se a la política, va prometre treballar perquè el català fos oficial a l'Eurocambra però no se n'ha sortit. Ha llençat la tovallola per la pressió del Partit Popular i el PSOE i per no buscar-se problemes en la cursa per presidir la Comissió Europea.
 
Edifici Berlaymont seu de la Comissió Europea a Brusel·les.

Sense suport de l’Estat espanyol 

Des del 2005, el català és llengua de comunicació entre els ciutadans i les institucions europees, però no gaudeix del rang de llengua oficial. Per tant, els diputats no poden expressar-se en aquest idioma en les comissions o en la sessió plenària del Parlament i han d'utilitzar qualsevol de les 24 llengües oficials a la UE, per a les quals s'ofereix servei de traducció i interpretació.

Perquè una llengua siga declarada oficial cal que el govern d'un estat membre ho sol•licite de forma expressa i que la resta de països ho aproven per unanimitat. És a dir, que el català no serà oficial a Europa si no ho vol el Govern espanyol, que de moment ha vetat totes les iniciatives que ho han proposat.

Un prohibició que contrasta amb la posició del Govern irlandès, que va demanar l'oficialitat del gaèlic aprofitant l'entrada del búlgar i el romanès. Es calcula que el gaèlic té uns 130.000 parlants i el català, segons l'últim informe de l'Institut d'Estudis Catalans, més de 10 milions.

L'espanyol és un cas “particular”, explica Johan Haggman, tècnic de multilingüisme de la Comissió Europea. I posa exemples: “Si Suècia no fos un estat membre de la UE, estic segur que Finlàndia proposaria que el suec també fos reconegut com una llengua oficial, perquè és un país bilingüe malgrat que només el parle una minoria”.

“Un altre cas molt hipotètic seria que Alemanya i Àustria no foren membres de la UE. Com que l'alemany és una llengua oficial a Bèlgica, també crec que l'estat belga el proposaria com a llengua oficial”, explica. Per Haggman, que parla 10 idiomes, hi ha “possibilitats” que el català siga algun dia oficial dins la UE, però “es un qüestió política i toca al Govern de l’Estat espanyol decidir-ho”.

El candidat de CiU, Ramon Tremosa, que sovint intervé als plens en anglès o italià, acusa directament el PP i el PSOE de bloquejar l'entrada del català a les institucions europees i assegura que molts eurodiputats no entenen “com un estat membre boicoteja llengües oficials” del seu propi país.

Una situació, diu, que “alimenta i dóna incentius racionals creixents a més i més catalans per optar i per preferir l'estat propi i independent per Catalunya”.

També Raül Romeva, d'ICV, es confessa desenganyat per no haver aconseguit parlar en la seva llengua a l'Eurocambra. “Sempre he dit que és una de les meves frustracions més grans, perquè es un tema molt senzill de resoldre i si no s'ha aconseguit és per manca de voluntat política”, explica. I afegix que les traduccions tindrien un cost zero o molt baix, perquè bona part dels intèrprets espanyols de l'Eurocambra són catalans i perquè els eurodiputats es comprometen a enviar-los els seus discursos en anglès per facilitar-los la feina.

La “bel•ligerància” de Vidal Quadras (PP) i el rebuig de Martínez (PSOE)

Per Romeva, l'oposició del PP i del PSOE, que “ha tingut una actitud no col•laboradora i a vegades obstruccionista”, és la principal causa que el català encara no siga oficial a Brussel•les. I cita directament la “bel•ligerància” del vicepresident del Parlament Europeu, el popular Aleix Vidal Quadras, qui considera “una mania gairebé ridícula” i “provinciana” la insistència dels altres eurodiputats catalans en aquesta qüestió.

Romeva també assenyala l'europarlamentari del PSOE Miguel Ángel Martínez, que és el vicepresident del Parlament responsable de multilingüisme i que sempre s'hi ha mostrat contrari. El castellanomanxec no veu ni “viable ni raonable” autoritzar l'ús del català a l'hemicicle. “És que senzillament no es farà, tant se val el motiu”, ha advertit aquesta legislatura en declaracions a l'ACN.

Tot i així, Romeva lloa la feina que han fet els eurodiputats del PSC i sobretot, Maria Badia. “Hi hem treballat molt, hem fet tot el que estava a la nostra mà”, diu la representant dels socialistes catalans a Brussel•les, que assegura que la negativa de la UE és una “contradicció”. I s'explica: “Quan ens contesten que el català no pot ser una llengua oficial, en el fons ens estan dient que ens busquem un estat, però després diuen que és absurd que una Europa que s'està construint traient fronteres en pose de noves”.

Des del Partit Popular, en canvi, l'eurodiputat Santi Fisas pensa que l'oficialitat del català a Europa no és un tema “prioritari”, ni dels que “més afecten” o “interessen” a Catalunya. Creu que és una qüestió que cal resoldre de “forma tranquil•la, amb diàleg i sense fer soroll” i no s'està de criticar els socialistes. “Schulz va prometre que el català seria oficial però no ha fet res. Molts s'omplen la boca parlant d'aquest tema, agafen compromisos, i després no els compleixen”, etziba.


next