Un moció de censura firmada per expulsats del PP i PSOE desbanca de l’alcaldia al Bloc a Benidoleig

Nacionalistes i Socialistes qualifiquen la moció d’ “il•legal” i demanen a Sánchez de León que actue d’ofici
2 gener 2013 01:00h
EFE/ RedactaVeu /Alacant

El ple municipal de Benidoleig, s’ha celebrat rodejat d’una important expectació política, ja que els òrgans de direcció, tant de socialistes com de populars havien anunciat l’expulsió dels seus edils si finalment executaven amb els seus vots la moció. De fet, la sessió plenària ha començat amb retard a causa d’una reunió prèvia entre el secretari municipal i els tres edils socialistes de la corporació, en la qual se’ls ha comunicat que la direcció del PSPV-PSOE havia remet un escrit anunciant la seua expulsió.

A juí del secretari, la sessió per a la votació de la moció de censura, presentada per PSOE i PP el passat 19 de desembre, no havia de celebrar-se fins que estos tres edils no constituïren un grup no adscrit. No obstant això, els edils socialistes ha assegurat que el seu partit "no els ha comunicat res" així que "continuaven sent grup socialista". A més, el president de la taula plenària, que per edat ha recaigut en un edil del PP, ha considerat que sí que era factible el desenrotllament del ple en assegurar que la decisió interna del PSOE no li havia sigut comunicada.

Finalment, els tres regidors socialistes i els dos del PP han votat a favor de la moció, davant el rebuig dels quatre edils de l’equip de Govern local (Bloc-Compromís), i han recolzat la proposta com a alcaldessa de la fins ara socialista María Dolores Enr.

"Puc entendre els motius dels edils del PSOE, però caldrà preguntar-li al Bloc-Compromís com han governat en el municipi perquè dos formacions tan llunyanes en ideologies, com el PSOE i el PP, hagen arribat a firmar una moció de censura antinatural", ha afirmat el secretari provincial del PSPV-PSOE, David Cerdán.

En declaracions a Efe, el secretari general local dels socialistes, Jaime Ordines, va justificar la passada setmana la moció en la "ingovernabilitat" del municipi i en la "falta de transparència" de Pons. Ordines va posar com a exemple que l’alcalde ixent va presentar els pressupostos de 2012 el passat novembre i va assenyalar que el pacte amb el PP està basat en un "full de ruta" amb els objectius prioritaris de l’ocupació i les polítiques de benestar social.

Així mateix, el portaveu municipal del PP, el britànic Mils Turner, ha relatat a Efe que, "per damunt de les sigles", el seu partit i els socialistes s’han unit "per donar una solució a la ingovernabilitat i falta de projectes" de l’equip de govern.

El secretari general del PP de la província d’Alacant, José Juan Zaplana, ha anunciat que esta formació política posaria en marxa l’expedient d’expulsió als seus regidors a Benidoleig si votaven la moció de censura "per alçar a l’alcaldia a un edil procedent del PSPV".

Més reaccions

El portaveu de Compromís en els Corts i secretari general del Bloc, Enric Morera, ha qualificat d’"il•legal" la moció de censura, i ha reclamat a la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, que "actue d’ofici" per a "recuperar la normalitat democràtica" en el govern de Benidoleig.

En esta línia, Morera a més ha avançat la seua disposició de presentar un recurs contenciós contra la moció, perquè, segons ha lamentat, "s’han vulnerat els drets fonamentals dels ciutadans de Benidoleig i de la seua alcaldia".

El PSPV ha elaborat una petició per escrit, que presentarà demà a primera hora, dirigida també a la delegada del Govern perquè actue contra la moció de censura que ha tingut lloc este mateix matí a Benidoleig i que consideren “il•legal” d’estar protegida per regidors que ja no pertanyen ni representen a este partit.

Així, el secretari d’Organització dels Socialistes Valencians, Alfred Boix, ha recordat que des de la direcció d’esta formació ja es van prendre les mesures corresponents en el moment en què es van conéixer les intencions dels dits edils, els que van ser expulsats del partit de forma immediata.

Per la seua banda, el portaveu del PP a les Corts, Jorge Bellver, ha assegurat que en la formació popular no són "partidaris que es recolzen este tipus d'actuacions", i ha recordat que s'han anunciat "accions disciplinàries" contra els edils que recolzen esta moció de censura.

next