Redacta Veu/ València.

L’organització líder de les llengües europees, ELEN (Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística) celebrarà la reunió del Comitè Directiu a València, dissabte 24 de maig.

La reunió ha estat organitzada per Acció Cultural del País València i convoca les principals organitzacions de defensa de les llengües regionals o minoritzades de tot Europa.

Els debats se centraran en l’evolució de la UE i de l’ONU per a les llengües regionals o minoritzades, la ratificació per part de l’estat francés de la ECRML (Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries), així com els reptes actuals que enfronten el català, el gallec i l’èuscar.

La reunió es durà a terme a la mateixa data que les eleccions europees en un moment en què les comunitats lingüístiques minoritzades s’enfronten a amenaces de discriminació, i el suport de la Unió Europea per a aquests idiomes ha assolit el punt més baix.

La xarxa, formada a Estrasburg el 2011, va substituir l’antiga Oficina Europea de Llengües Minoritàries (EBLUL) i ara mateix representa 42 comunitats lingüístiques de 23 estats europeus. El seu treball se centra en la promoció i protecció dels idiomas menys utilitzats, regionals, minoritaris o minoritzats, com és el nostre cas, d’Europa.

Fundada el 1978 ACPV és una associació dedicada a l’estudi, la protecció i promoció del patrimoni cultural valencià. Històricament, ACPV ha hagut de fer front a nombrosos reptes, i més recentment, les amenaces, a la seua existència per part del govern valencià, sobretot en el suport als repetidors de televisió creats per a posibilitar l’emissió de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, que ara com ara no compta amb cap emisora en la llengua propia del territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa