Diari La Veu del País Valencià
El preu de les taronges cau a la meitat respecte a l’anterior campanya
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors denuncia que els preus de les taronges han caigut aquesta campanya de mitjana un 47% en relació als de la passada campanya, la qual cosa ha provocat “una alarmant falta d’ingressos entre els citricultors” del País Valencià.

Precisament per a denunciar aquesta realitat i demandar solucions sobre aquest tema els productors de cítrics de La Unió han convocat una acció simbòlica de protesta el pròxim 29 de maig a València doncs les pèrdues per als agricultors poden rondar els 300 milions d’euros.

Desplom de preus en origen

Segons la Unió, una comparativa dels preus facilitats per l’Observatori de Preus de la Conselleria d’Agricultura setmana a setmana és “concloent” quant a la disminució de les cotitzacions en les varietats de taronja, “encara que cal assenyalar que en molts casos els agricultors han tingut pitjors preus o fins i tot s’ha quedat la fruita al camp sense recol•lectar”.

Així, en la Navelina el preu en origen s’ha desplomat un 43% en passar de 0,21 € a 0,12 €/kg; en la Navel Lane el preu ha caigut un 36%, després de ser de 0,22 € la campanya passada a 0,14 €/kg en l’actual, i en la varietat Navel Powell la disminució ha sigut encara major, del 61%, després de pagar-se a 0,41 € i aquesta campanya a 0,16 €/kg.

En les varietats de mandarines les coses han anat una mica millor encara que no de forma general. Per exemple, la varietat Satsuma el preu mitjà ha descendit un 35%, ja que de 0,20 € que es percebien de mitjana en la temporada passada ara ha sigut de 0,13 €/kg.

En les altres varietats els preus s’han mantingut dins de la normalitat dels últims anys, és a dir que no són del tot satisfactoris “però el citricultor es conforma cada vegada amb menys per a no perdre tant”, assegura la Unió.

De totes maneres les millors cotitzacions es van aconseguir en la fruita de calibre gran doncs el 30% de la collita o bé no es va recol•lectar o es va obtenir un preu inferior a altres campanyes. “Per tant, un millor preu no ha compensat el baix calibre”, apunten.

D’altra banda, els costos de producció s’han disparat de manera important per als productors, bàsicament els de l’energia, i les explotacions de cítrics, amb despeses molt elevades a causa del reg, han vist reduïts els seus marges dràsticament.

Caiguda del 64% del marge econòmic entre 2009 i 2012

Entre l’any 2009 i el 2012, la caiguda del marge econòmic per a les explotacions -fonamentalment en les de taronges- ha sigut del 64%.

La Unió considera que la important crisi econòmica en la qual viuen immersos els productors de cítrics des de fa anys “requereix l’actuació immediata de totes les Administracions implicades -Generalitat, Govern central i Comissió Europea-. Per aquest motiu pretén sensibilitzar als governants i a la societat “que cal canviar les coses perquè el cultiu més important del camp valencià i que tant aporta a la nostra economia quede en mans d’agricultors i no de grans empreses”.

Comparteix

Icona de pantalla completa