Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa arranca la peça sobre l’hospital a Haití del ‘Cas Blasco’
Europa Press / RedactaVeu / València

Així consta en una providència dictada per la magistrada dins de la peça 3, referent a suposats delictes comesos en ocasió de les accions institucionals aprovades per a la reconstrucció d’Haití després del terratrèmol -delictes de frau de subvencions, prevaricació, malversació i falsedat-.

En concret, en aquesta peça s’investiguen els 175.000 euros que va rebre la Fundació Hemisferi per part de la Conselleria com a assessorament tècnic per a la construcció d’un hospital a Haití. La Generalitat anava a invertir altres quatre milions d’euros en aquest centre, però no ho va arribar a realitzar en fer-se pública una recerca sobre aquestes ajudes.

Aquest és el primer pas que dóna la jutgessa en aquesta recerca després que decidira separar-la de la peça número 2, en la qual s’investiga la concessió i gestió de subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament a diferents ONG durant els anys 2009, 2010 i 2011.

La peça 1, relativa a les ajudes a la Fundació Cyes, ja va quedar vista per a sentència en el judici en el qual es va jutjar a l’antiga cúpula de Solidaritat, entre ells, a l’exconseller del PP de Solidaritat Rafael Blasco.

Així, la jutgessa, després de sol·licitar-ho el ministeri fiscal, acorda ara un total de 51 declaracions testificals que començaran el pròxim 2 de juny i conclouran el 4 de juliol. Una de les primeres citacions és la de Luisa Pastor, qui va participar al febrer de 2010 en una reunió amb Rafael Blasco i altres personalitats per a impulsar un projecte de reconstrucció a Haití consistent en una micro ciutat.

Dotze imputats

La tercera peça del ‘cas Blasco’ suma un total de 12 imputats: l’exconseller de Solidaritat i diputat del grup No Adscrits Rafael Blasco; l’excap de Servei de la Conselleria María Dolores Escandell; l’exdirector general de Cooperació Josep María Felip; l’excap d’Àrea de Cooperació Marc Llinares; i l’exsecretària general de la Conselleria de Solidaritat Tina Sanjuán.

Tanmateix, figuren com imputats el presumpte capitost de la trama Augusto César Tauroni -únic a la presó-; el seu germà Arturo; Joaquín Blasco, treballador de GSC, una de les empreses de Tauroni; Luis Fernando Castel, responsable d’empresa avaluadora Caaz; Fernando Darder, president de l’organització Esperanza Sense Fronteres; José Luis Mesquita, administrador de Matuscas; i Alfonso Navarro, administrador d’Arcmed i president d’Hemisferi.

Comparteix

Icona de pantalla completa