Diari La Veu del País Valencià
Calatrava ens la torna a clavar… ara amb el trencadís
RedactaVeu / València

El portaveu adjunt d’EUPV, Ignacio Blanco, ha donat a conèixer hui una polèmica carta signada pels representants de la UTE, constructora del Palau de les Arts i Santiago Calatrava Valls, en la qual es comprometen a assumir els costos derivats dels treballs de protecció, desmuntatge i substitució del trencadís en la coberta “en funció de la responsabilitat legal que, si escau, puga correspondre a cadascun”.

Per a Blanco, aquesta redacció condicionada “no garanteix que sufraguen voluntàriament tots els costos en qualsevol circumstància, com va afirmar el conseller Buch en seu parlamentària. Per contra, l’establiment de les responsabilitats legals correspon als tribunals, on ja hauria d’haver presentat una demanda el Consell”, afirma.

Ignacio Blanco ha anunciat la presentació “hui mateix” de diverses preguntes i una sol•licitud de compareixença del conseller Buch perquè aclarisca “què passarà amb la coberta del Palau de les Arts i quines garanties pot oferir que no tornarà a suposar un crebant econòmic per a l’erari públic. El document signat per Calatrava i la UTE constructora no és suficient garantia, i per açò instem el Consell a emprendre accions legals immediates en els tribunals”.

Presentació de la campanya #Calatravanonoscalla

Per altra banda, el diputat d’Esquerra Unida ha presentat també aquest matí la campanya #Calatravanonoscalla amb la qual es pretén demostrar que funciona la “solidaritat per a defensar un dret tan fonamental com la llibertat d’expressió”.

“Des que es va conèixer la sentència hem rebut molts missatges de suport i oferiments de col•laboració de persones que reconeixen el nostre treball de denúncia de la corrupció i del malbaratament de diners públics, i que volen ajudar-nos a fer front als 30.000 euros d’indemnització que ens ha imposat el jutge”, explica Blanco.

Per a açò, Esquerra Unida ha habilitat un espai en el seu web i també en www.calatravanonoscalla.com en el qual poden realitzar-se aportacions voluntàries amb totes les garanties legals i de seguretat.

“En cas que finalment s’estime el nostre recurs d’apel•lació i es rebutge la demanda, els diners recaptats es destinaran íntegrament a projectes de cooperació internacional dels quals es donarà la informació corresponent a tots els donants”, informa el diputat.

El portaveu adjunt d’Esquerra Unida, Ignacio Blanco.

El representant d’EUPV ha valorat la sentència judicial com “un important triomf de la ciutadania, perquè reconeix el dret a criticar i denunciar l’actuació de l’Administració i dels qui se’n beneficien, sempre que siga veritat el que es diu i es puga demostrar. Nosaltres així ho hem fet, i el jutge ho reconeix. Així mateix, la sentència suposa una garrotada per a la Generalitat i per a Santiago Calatrava, que durant anys van lluitar perquè no es publicitara el contingut de les seues relacions opaques”, estima Blanco, qui aclareix: “No és cert que el jutge haja ordenat el tancament de la web, que continuarà activa en el nou domini www.calatravanonoscalla.com, amb informació actualitzada sobre els projectes de Calatrava pagats amb diners públics dels valencians”.

La sentència només considera injuriosa l’expressió “Calatravatelaclava” utilitzada com a nom del domini, i estableix discrecionalment una indemnització “simbòlica” de 30.000 euros per intromissió en el dret a l’honor de Santiago Calatrava Valls. “És una quantitat absolutament desproporcionada i injustificada, però 20 vegades inferior a la fixada en la demanda, que demanava almenys 600.000 euros”, recorda Blanco. La sentència encara no és ferma i Esquerra Unida ja ha anunciat la presentació d’un recurs d’apel•lació davant l’Audiència Provincial.

Comparteix

Icona de pantalla completa