Diari La Veu del País Valencià
La xiulada contra Castor concentrà un centenar de persones a Vinaròs
ACN / Vinaròs

La xiulada, convocada per l’Assemblea Ciutadana de Vinaròs i promoguda a través de les xarxes socials durant els últims dies, va trobar finalment un ressò limitat, especialment, si es compara amb les massives concentracions viscudes a la població durant els dies immediatament posteriors als terratrèmols dels passats setembre i octubre o la cadena humana al front marítim. “Pel número de gent que ha assistit és una vergonya”, va lamentar el portaveu de l’Assemblea, Sebastià Montserrat. “Passar d’un tema polític que ens afecta a tots pense que no ho hem de fer”, va abundar, tot recordant que són diverses les poblacions afectades al Baix Maestrat i al Montsià.

Els manifestants van acudir amb pancartes i cartells per recordar la seua ferma oposició al projecte Castor, reclamant la necessitat de tancar-lo definitivament i desmantellar-lo, això sí, sense que la ciutadania haja d’assumir el cost de la possible indemnització que la promotora té garantida arran de la concessió aprovada pel govern espanyol el maig de 2008. Volen també que es depuren les responsabilitats pertinents per la seua posada en marxa i les seues conseqüències, sísmiques i econòmiques.

L’aparició dels informes de l’Institut Geogràfic Nacional i, parcialment, de l’Institut Geològic i Miner dels últims dies, relacionant directament les injeccions de gas al magatzem amb els terratrèmols, van esperonar la convocatòria. Especialment, també, després que els alcaldes de Vinaròs i Peníscola, del PP, s’hagen desmarcat de la reclamació de tota la informació sobre els projectes al govern espanyol efectuada per altres ajuntaments afectats del territori -tant a Catalunya com al País Valencià- amb el pretext que l’enrenou mediàtic al voltant de la qüestió podria afectar negativament el turisme.

“Com a poble hem d’estar-hi en contra. Volem que el tanquen. No el volem més aquí. Una altra cosa és també que no volem el deute”, ha explicat Montserrat. Les últimes notícies sobre possibles reunions entre el president d’ACS, Florentino Pérez, i alts càrrecs del Ministeri d’Indústria per arribar a un possible acord econòmic per retornar la concessió del Castor van planar també sobre la protesta popular.

La protesta, que es va allargar pràcticament durant més de mitja hora, amb diferents moments d’intensitat, es va acabar encadenant amb la celebració del ple municipal, al qual van assistir un grup de manifestants amb cartells. L’equip de govern del PP havia inclòs a l’ordre del dia una moció relativa al projecte Castor responsabilitzant els governs del PSOE d’haver-los autoritzat, seguint la dinàmica d’inculpacions mútues entre els dos partits que domina el debat polític sobre el projecte -gestat amb governs socialistes però també conservadors- durant les últimes setmanes.

“Sembla com si tots els partits s’aprofiten del poble. I el poble no el vol -el Castor-. No pot ser que mentre està el poble aquí baix -a la plaça-, ells estan dalt. Haurien d’estar aquí, amb nosaltres: el que haurien de fer és donar-nos suport per fer-lo tancar”, va sentenciar Montserrat, tot avisant que si, finalment, el govern espanyol cedeix a les pretensions econòmiques d’Escal UGS i ACS, la societat tornarà a sortir al carrer.

Els veïns mostren pancartes i cartells contra el Castor al ple.

Comparteix

Icona de pantalla completa