Diari La Veu del País Valencià
La ultradreta guanya a França
ACN / Brussel·les

L’extrema dreta francesa, el Front Nacional de Marine Le Pen, ha guanyat les eleccions a França, segons el sondeig a peu d’urna. La formació de Le Pen hauria fet història i per primera vegada hauria guanyat els comicis amb un 25% dels vots.

El partit de la dreta l’UMP, hauria aconseguit el 20,3% dels vots, mentre que la formació del partit socialista de François Hollande obtindria el 14,7% dels vots. A Grècia, guanyaria el partit d’esquerra d’Alexis Tspiras, Syriza, que s’oposa al rescat i també pujaria l’extrema dreta d’Alba Daurada.

D’acord amb aquestes projeccions, el Front Nacional de Le Pen podria aconseguir uns 24 eurodiputats, l’UMP en tindria 19 i el Partit Socialista 13. “S’ha votat a favor del retorn de la sobirania nacional”, ha declarat Le Pen poc després que es feren públics els sondejos. Le Pen ha dit que tenen “una gran responsabilitat” i que estaran “a l’alçada”. La líder d’extrema dreta, que tenia fins ara 3 eurodiputats, ha dit que el president de la República, François Hollande, haurà de “prendre decisions” perquè l’Assamblea Nacional siga “independent”.



A Alemanya, el bloc de la CDU d’Angela Merkel ha guanyat els comicis, segons els sondejos, amb un 36% dels vots i entre 35 i 36 escons. La segona formació alemanya seria el partit socialista. L’SPD, que posa com a candidat a presidir la Comissió Europea Martin Schulz, obtindria el 27,5% dels suports. Els verds tindrien un 11% dels vots, l’esquerra LINKE en tindria un 8%, i els extremistes d’Alternativa per Alemanya un 6,5%.

Amb la retirada del mínim percentual per entrar al parlament, alguns sondejos també apunten a un escó per un partit neonazi, tot i que aquest extrem caldrà confirmar-lo amb el recompte. 


Pel que fa a Grècia, el partit d’esquerres Syriza ha aconseguit entre el 256,5-29,5% dels vots, amb els conservadors de Nova Democràcia amb entre el 23 i 26%. L’extrema dreta neonazi Alba Daurada quedaria tercera, segons el sondeig, amb entre el 9,5 i el 12,5% dels vots, mentre que el socialisme del PASOK obtindria entre el 7,5% i el 9,5%.

Comparteix

Icona de pantalla completa