Diari La Veu del País Valencià
Rafael Blasco sabrà aquest dimecres la seua primera sentència per corrupció

Europa Press / RedactaVeu / València.

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) notificarà aquest dimecres la sentència del ‘cas Blasco’ als nou acusats, entre els quals es troba l’exconseller del Partit Popular (PP) i diputat dels No Adscrits en les Corts, Rafael Blasco.

La resolució es farà pública més de dos mesos després de concloure el judici.

El tribunal valencià ha citat els acusats aquest dimecres, entre les 9 i les 14 hores, i no hi haurà lectura pública de la resolució, que versarà sobre presumptes irregularitats en la concessió de subvencions per part de l’extinta Conselleria a la Fundació Cyes l’any 2008, que va rebre 1,6 milions d’euros per a dos projectes a Nicaragua, dels quals solament van arribar a la seua destinació 43.000 euros, ja que la resta es va destinar a la compra d’immobles a València i al pagament d’uns 400.000 euros a una mercantil del considerat presumpte capitost de la trama, Augusto César Tauroni.

Acusacions Fiscalia

La Fiscalia Anticorrupció acusa l’exconseller del PP i actual diputat No Adscrit en Les Corts, Rafael Blasco, de fer “clientelisme polític” i d’utilitzar la relació que mantenia amb el considerat presumpte capitost del cas, Augusto César Tauroni, a qui ha definit com “el seu amic”, per a “delinquir” en les ajudes concedides per a projectes de cooperació.

Aquesta és una de les premisses que manté el fiscal Vicente Torres en el seu informe de conclusions exposat en el judici.

Blasco, “utilitzant” la seua condició de conseller, “afavoria i beneficiava Tauroni a través de les seues empreses”. Sobre aquest tema, ha recordat que s’han intervingut documents que Tauroni dirigia a l’exconseller -amb les sigles ‘RB’- en els quals l’informava de tots aquests extrems. El considerat capitost de la trama anomenava Blasco ‘Conill’, tal com va reconèixer una de les seues empleades, i aquesta “ho va dir de manera clara i contundent”.

Acusacions contra els altres huit acusats més en aquest procediment: Tauroni; el que era sotssecretari de la conselleria, Alexandre Català; l’exdirector general, Josep María Felip; l’excap del servei de Cooperació, Marc Llinares; l’excap de gabinet de Blasco, Xavier Llopis; l’ex secretària general de Cooperació, Tina Sanjuán; el president de la Fundació Cyes, Marcial López; i una treballadora d’aquesta fundació i parella d’aquest últim, Josefa Cervera Tomás.

La sol·licitud de pena més alta de presó és per a Blasco, amb 14 anys; a ell li segueixen Tina Sanjuán, per a la qual el ministeri públic sol·licita 13 anys i mitjà, 32 d’inhabilitació i una multa de 14.400 euros; Català, amb 13 anys, 30 d’inhabilitació i 21.600 euros; Tauroni, amb 11 anys de presó, 21 d’inhabilitació i el pagament de la mateixa quantitat; Felip, amb 10 anys de presó, 27 d’inhabilitació i una multa de 10.800 euros; Llinares, amb huit de presó i 18 d’inhabilitació; Llopis, amb sis de presó, sis d’inhabilitació i una multa de 10.800 euros; i, finalment, Marcial López i Josefa Cervera, per als qui Fiscalia reclama quatre anys de presó, i el pagament d’una multa -per a cadascun- de sis milions d’euros.

Quant a la responsabilitat civil, els fiscals del cas -Jesús Carrasco i Vicente Torres- sol·liciten que López, Cervera i Tauroni indemnitzen conjunta i solidàriament a la Generalitat Valenciana amb la quantitat presumptament defraudada en aquesta peça, que ascendeix a 1.784.840,04.

Comparteix

Icona de pantalla completa