Diari La Veu del País Valencià
Blasco condemnat a huit anys de presó

RedactaVeu / València

Descarrega la sentència

El TSJ valencià ha comunicat la sentència de la primera peça del Cas Cooperació als acusats. La sala ha condemnat al set vegades exconseller alzireny Rafael Blasco a una pena de huit anys de presó.

Cal recordar que Fiscalia Anticorrupció demanava 14 anys de presó per a l’exconseller de la Generalitat.

En aquesta primera part es jutjava un presumpte frau en la concessió de subvencions de l’Executiu autonòmic a entitats solidàries quan Blasco era conseller de Solidaritat.

Segons la Fiscalia, del total de 1,6 milions que van eixir de les arques públiques perquè una ONG fantasma (Fundació Cyes) fera pous d’aigua a Nicaragua, només van arribar al seu destí 43.000 euros, el 2,5% del total de la subvenció. Amb la resta, sosté el Ministeri Públic, es van comprar quatre pisos a València.

Rafael Blasco va mantenir la seua innocència al llarg de tota la instrucció i fins a l’últim dia del judici, en què va fer ús de la seva última paraula per defensar que “sempre ” havia estat al costat de la llei, i va criticar que la Generalitat valenciana l’acusara – acusació particular – ja que “sempre” va defensar i va avalar la seva gestió.

Tauroni, 8 anys de presó, Català 4 i Llopis 3

Al costat de Blasco, el tribunal ha condemnat Tauroni a la pena de 8 anys de presó i 20 d’inhabilitació; i a l’exsecretària general de la Conselleria Tina Sanjuán a 7 anys , sis mesos i un dia de presó.

Així mateix, l’ exsubsecretari de la Conselleria Alexandre Català complirà 4 anys , sis mesos i un dia de presó ; igual que l’excap del servei de Cooperació , Marc Llinares.

Imatge de la sentencià de condemna del TSJ valencià.

Per la seua banda, la condemna per a l’excap de gabinet de Blasco, Xavier Llopis , és de 3 anys de presó; per al president de la Fundació Cyes, Marcial López, de 4 anys de presó; i per a una treballadora d’aquesta fundació i parella d’aquest últim, Josefa Cervera Tomàs, 3 anys i sis mesos.

L’únic dels processats que no té pena de presó és l’exdirector general Josep Maria Felip, a qui se li han imposat set anys d’inhabilitació .

La Fiscalia Anticorrupció sol•licitava fins a 14 anys de presó i 33 d’inhabilitació per a Rafael Blasco. Per la seua banda, la Generalitat, personada com a acusació particular , reclamava fins a onze anys i mig de presó per a l’exconseller, mentre que el PSPV demanava 15 anys.

Per a la resta d’acusats, la petició de Fiscalia oscil•lava entre els quatre i els 13 anys, mentre que les altres acusacions reclamaven entre quatre anys i mig i 11 de presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa