Diari La Veu del País Valencià
Les ONGs demanen la devolució dels diners malversats per Blasco

RedactaVeu / València

Representants d’ONGs han rebut aquest dimecres la condemna a l’exconseller de Solidaritat i Ciutadania i actual diputat No Adscrit en les Corts, Rafael Blasco -i a la resta d’acusats en la primera de les peces del ‘cas Blasco’- entre emotives abraçades i al crit de ‘Sí que es pot’ i ‘Que tornen els diners de la cooperació’.

Les ONGs s’han mostrat satisfetes amb la condemna ja que consideren que, “si no s’ha pogut donar més, serà perquè el sistema judicial ens ha sigut capaç d’acreditar-ho” i recalquen que els huit anys de presó imposats a Rafael Blasco “després del que a voltes ens dóna el sistema judicial, és per a estar satisfets”.

Cap a les 09.00 hores s’han començat a congregar a les portes del Tribunal Superior de Justícia valencià representants d’aquestes entitats d’ajuda al desenvolupament, darrere d’una pancarta amb el lema ‘Justícia o vergonya’, ‘Per la Justícia, no a la impunitat, ‘Fundació Cyes pou sense fons de corrupció’, i #justiciacasoblasco.

Els membres de les ONGs han rebut la decisió dels jutges de condemnar Blasco a huit anys de presó -les penes són variables per a la resta de membres de la trama- per boca d’un advocat, amb qui els responsables de la coordinadora s’han fos en una abraçada, abans de començar a corejar el crit de ‘Sí que es pot’.

Una de les representants de l’entitat, Maite Fernández, ha mostrat la seua satisfacció per la sentència ja que ha apuntat que es tracta d’una “trama complicada, amb molts imputats, molt difícil d’arribar a establir els fets finals”.

“Aquest esforç ha merescut la pena. Fiscalia i acusacions han fet un treball espectacular, sobretot perquè hi ha implicades grans personalitats polítiques i a l’altre costat estaven els més pobres, els que no tenien amb què defensar-se i que han sigut robats i saquejats”.

Demanen un “compromís públic” de Fabra per restituir el diners

Per la seua banda, el president de la Coordinadora de ONGs, Fernando Contreras, ha demanat “la restitució dels fons que mai havien d’haver eixit de l’objectiu de salvar les persones més vulnerables del planeta” i un “compromís públic” del president de la Generalitat, Alberto Fabra, per a restituir els diners “no per a pagar el deute públic de la Generalitat” sinó per a “donar suport als més vulnerables del planeta”, que són els qui havien d’haver rebut els diners”.

Així mateix, Contreras reclama un suport “incondicional a la cooperació al desenvolupament com a part d’una política pública fonamental d’un estat modern”.

Per la seua part, Carles Xavier López, expresident d’aquesta entitat i coordinador de la campanya #justiciacasoblasco, ha anunciat que continuaran treballant en les dues peces de la causa que queden, en un cas “molt complex” per al qual necessiten el “suport de la ciutadania en les nostres mobilitzacions i exigències” i per a “defensar la dignitat de les ONGs que treballem amb una trajectòria transparent”.

Campanya de micromecenatge per fer front a les despeses judicials

D’igual manera, ha fet una crida a la ciutadania per a “col•laborar” en la campanya de micromecenatge iniciada “per a poder enfrontar-nos a les despeses judicials que tenim”. “Esperem que el sistema judicial de recursos siga ràpid i que la segona peça també ens done una alegria com la d’ara i que es quede clar que és un cas aïllat, que la trama l’ha controlat l’equip assessor de la Generalitat i que les ONGs seguim dia a dia lluitant contra la pobresa al nord i al sud”.

Preguntat per si podrien recórrer atès que les acusacions reclamaven fins a 14 anys de presó, ha indicat que els queda per fer “la valoració més detallada” perquè és un text “complex i llarg”. “Si no s’ha pogut donar més, serà perquè el sistema judicial ens ha sigut capaç d’acreditar-ho”, ha dit, encara que ha considerat que “huit anys, després del que a voltes ens dóna el sistema judicial, és per a estar satisfets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa