Diari La Veu del País Valencià
Repartiment gratuït de taronges a València per denunciar la diferència de preus

RedactaVeu / València

Productors de cítrics de la Unió de Llauradors del País Valencià realitzaran aquest dijous 29 de maig un acte de protesta simbòlic a València “per expressar el seu malestar davant la situació en la qual es troben” i “explicar als consumidors quines són les seues reivindicacions”, segons informa el sindicat.

En aquest acte es repartiran a partir de les 11.30 hores taronges als ciutadans de València a l’esplanada de la plaça de bous del carrer Xàtiva de València i se’ls lliurarà informació sobre la diferència de preu entre el que perceben els agricultors i el que paguen els consumidors.

La Unió de Llauradors ha denunciat recentment que els preus de les taronges han caigut aquesta campanya de mitjana un 47% en relació als de la passada campanya, la qual cosa ha provocat “una alarmant falta d’ingressos entre els citricultors” del País Valencià.Precisament per a denunciar aquesta realitat i demandar solucions sobre aquest tema els productors de cítrics de La Unió han convocat aquesta acció simbòlica de protesta doncs les pèrdues per als agricultors poden rondar els 300 milions d’euros.

Dades concloents

Segons la Unió, una comparativa dels preus facilitats per l’Observatori de Preus de la Conselleria d’Agricultura setmana a setmana és “concloent” quant a la disminució de les cotitzacions en les varietats de taronja.

Així, en la Navelina el preu en origen s’ha desplomat un 43% en passar de 0,21 € a 0,12 €/kg; en la Navel Lane el preu ha caigut un 36%, després de ser de 0,22 € la campanya passada a 0,14 €/kg en l’actual, i en la varietat Navel Powell la disminució ha sigut encara major, del 61%, després de pagar-se a 0,41 € i aquesta campanya a 0,16 €/kg.

En les varietats de mandarines les coses han anat una mica millor encara que no de forma general. Per exemple, la varietat Satsuma el preu mitjà ha descendit un 35%, ja que de 0,20 € que es percebien de mitjana en la temporada passada ara ha sigut de 0,13 €/kg.

En les altres varietats els preus s’han mantingut dins de la normalitat dels últims anys, és a dir que no són del tot satisfactoris “però el citricultor es conforma cada vegada amb menys per a no perdre tant”, assegura la Unió.

Les millors cotitzacions es van aconseguir en la fruita de calibre gran doncs el 30% de la collita o bé no es va recol•lectar o es va obtenir un preu inferior a altres campanyes. “Per tant, un millor preu no ha compensat el baix calibre”, apunten des de la Unió.

La Unió considera que la important crisi econòmica en la qual viuen immersos els productors de cítrics des de fa anys “requereix l’actuació immediata de totes les Administracions implicades -Generalitat, Govern central i Comissió Europea-.

Comparteix

Icona de pantalla completa