Diari La Veu del País Valencià
‘Operació Stanbrook’, el trasllat de republicans després de la guerra civil
Europa Press / Alacant

En el viatge, que ha començat aquest dijous organitzat per la comissió ‘Operació Stanbrook’, estan presents familiars, historiadors i també alguns passatgers del trajecte de 1939. “Es tracta, sobretot, de rememorar aquell últim viatge”, ha comentat Matías Alonso, un dels coordinadors de l’organització.

Alonso ha recordat que el capità d’aquell buc, Archibald Dickson, “va arriscar la seua pròpia vida” en permetre que més de 2.638 persones pujaren a l’Stanbrook, un carboner que tenia capacitat per a 24 tripulants. Segons Matías Alonso, el viatge “no és per a gaudir, és per a recordar”.

Al seu judici, és “obligatori” recordar els exiliats que es van traslladar fins a Orà en aquest viatge, així com altres esdeveniments esdevinguts a Alacant durant la Guerra Civil.

“No concep cap persona democràtica que passe d’aquest tema”, ha dit Alonso, qui ha afegit que “no és hora d’oblidar, sinó d’aprendre, i no podem aprendre a partir de la ignorància”. El portaveu de la Comissió ha considerat que durant la present etapa democràtica “s’ha estès una amnèsia històrica” en relació a aquestes qüestions.

En aquest sentit, Alonso ha afirmat que les institucions públiques han aportat “molt poc econòmicament” a l’Operació Stanbrook i ha criticat que cap representant de l’Estat estiga en el programa d’actes que es preparen tant abans de l’eixida del vaixell com a Orà.

Entre les activitats, els participants acudeixen a Relizane, on es troba l’antic camp d’internament dels espanyols refugiats, o al cementeri cristià de Mostaganem, lloc on descansen les restes mortals d’alguns exiliats. L’expedició tornarà diumenge que ve a Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa