El PSOE demana la baixada del peatge de l'AP-7 i la seua liberalització parcial

El grup socialista assegura que han hagut queixes dels usuaris per l’augment del 8% aprovat pel Govern.
2 gener 2013 01:00h
EFE / Alacant
 
El grup socialista al Congrés dels Diputats, a través dels seus parlamentaris Ximo Puig i Herik Campos, ha presentat una proposició no de llei en què demana la baixada del peatge i la liberalització parcial de l'AP-7 al País Valencià, segons un comunicat del PSPV-PSOE de la província d'Alacant.
 
Esta qüestió serà debatuda en una Comissió de Foment, on segons ha dit Campos, els socialistes esperen comptar amb el suport suficient, "fet que seria bo per a l'economia de la nostra comunitat, la província d'Alacant i, especialment, de la Marina Alta i la Marina Baixa".
 
En l'exposició de motius que els diputats socialistes inclouen en la proposició, s'arreplega "la queixa dels usuaris i, de manera especial, dels sectors econòmics de la província d'Alacant i de la resta del País Valencià" per "l'augment del 8% del peatge de l'AP-7 aprovat pel Govern".
 
Segons els socialistes, eixe increment "té efectes en la pèrdua de competitivitat" i "perjudica sectors de l'economia alacantina, especialment en la Marina Baixa i Alta, ja que no hi ha via alternativa per al transport de productes agroalimentaris o industrials en estes comarques". Sostenen que "la concessió de l'AP-7 expirava en 2006" i que "el Govern la va allargar fins al 2019", la qual cosa, al seu parer, resta "competitivitat" a les comarques costaneres "durant tretze anys més".
 
A més, segons els socialistes, "en eixa pròrroga es va incloure una rebaixa de tarifes i bonificacions per l’ús habitual, que ara mateix han desaparegut". També consideren que "l'AP-7 és una obra amortitzada", i segons Campos, és "una mostra clara que l'empresa concessionària no necessitava cap augment d'ingressos per al seu manteniment o per a mantindre els llocs de treball".
 
Per tot açò, la proposició socialista demana "eliminar l'augment del peatge de l'AP-7 al seu pas pel País Valencià i per tant, aprovar una reducció del 8% i recuperar i imposar els descomptes i bonificacions aprovats conjuntament amb la pròrroga de la concessió". Igualment, s'insta que "no es prorrogue la concessió de l'AP-7 al seu pas per la comunitat" i, per consegüent, quede "plenament liberalitzada en 2019".
 
De la mateixa manera, la proposició no de llei presentada per Puig i Campos assegura que el Govern "tenia planificada la realització d'obres per a la millora i ampliació de capacitat de la N-332 en les províncies d'Alacant i València, així com de la N-340 al seu pas per Castelló.
 
Segons els socialistes, eixes obres han quedat ara mateix "retardades per la falta de consignació pressupostària en els pressupostos generals de l'Estat del 2012 i 2013". A este respecte, exposen "l'elevat cost" de les inversions que han de realitzar-se i "el fet que en algunes actuacions hi ha una pressió social perquè no s'escometa eixa ampliació de les carreteres nacionals".
 
També afirmen que en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013 “ha hagut una reducció del 53% de la inversió en la província d'Alacant des de 2011". Per als socialistes, "s'hauria d'apostar per una recuperació dels percentatges d'inversió de 2011",  perquè, segons la seua opinió, "es podria assumir el cost de l'alliberament parcial de trams de l'AP-7 al País Valencià fins que expire la concessió en 2019".

next