Diari La Veu del País Valencià
25.000 persones diuen sí a la Nostra Escola a València
RedactaVeu / València.

“Per a nosaltres ha estat una victòria haver aconseguit, per primer cop, celebrar la festa pel valencià de les escoles i els instituts de València en el centre, a Ciutat Vella, perquè per fi la veu de l’escola en valencià i la nostra llengua han envaït un espai de la ciutat que ben merescut té que el dignifiquem i que l’omplim de simbologia”, ha declarat Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, la Coordinadora d’Escola Valenciana en la capital.

El punt de partida de la festa per la llengua de València ciutat han estat les Torres de Serrans. D’allí més de 50 centres, entitats i institucions de la ciutat, acompanyats de les diferents entitats que conformen la comunitat educativa valenciana, ha començat una manifestació per la nostra escola que ha finalitzat en les Torres de Quart, el punt on se celebraven les diferents activitats de la Trobada.

“Després de les determinacions polítiques de Fabra i M. José Català de tancar escoles públiques en la nostra llengua, de suprimir unitats educatives en valencià i d’atacar l’escola pública, de qualitat i en valencià, era important reconvertir la cercavila de la Trobada de València en una manifestació com la que hem fet hui, plena de música, de gent, de xiquets i xiquetes que diuen sí a la nostra escola i que deixen en evidència la errònia gestió en política educativa de M. José Català”, ha comentat el president d’Escola Valenciana.

Respecte al nomenament de M. José Català com a portaveu de l’executiu valencià, el nou càrrec de la consellera d’Educació fa que el Secretari Autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell, el conseller a l’ombra, tinga encara més marge per atacar de forma directa l’ensenyament en valencià. Carbonell destaca per haver denegat peticions d’obertures de línies en valencià de forma sistemàtica des de l’època en què Alejandro Font de Mora era conseller d’Educació i sobre aquestes decisions el TSJ valencià s’ha pronunciat en contra en tres ocasions.

“M. José Català no respecta l’ensenyament en valencià i Rafael Carbonell és un històric supressors de línies en valencià. Mane qui mane en l’Administració educativa nosaltres oferim i oferirem l’assessorament i el suport a les famílies afectades mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana”, ha declarat Vicent Moreno.

La Trobada de València ha tingut un marcat accent musical, amb les actuacions de la Coraleta del Micalet, Marcel el Marcià a la Mediterrània i Pep Gimeno “Botifarra”.

Des de l’organització s’ha volgut recordar Jaume Sastre, el docent de les Illes Balears que porta més de 20 dies en vaga de fam pels atacs a l’ensenyament en la nostra llengua per part del Govern balear.

“Els atacs que està patint l’ensenyament en la nostra llengua tant al País Valencià com a les Illes i Catalunya ha fet que Escola Valenciana, Somescola i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears ens hàgem unit amb un objectiu comú: manifestar el nostre rebuig a les actuacions del Govern de Rajoy, el de Fabra i el de Bauzà respecte als atacs que la nostra llengua està sofrint amb la LOMQE i els decrets autonòmics fora de lloc”, ha manifestat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Així mateix, l’entitat cívica s’ha reunit amb l’entitat que agrupa les Ikastoles de Navarra i el País Basc, així com amb la Mesa por la normalización lingüística de Galícia per treballar accions conjuntes perquè el Govern de Mariano Rajoy respecte les diferents llengües de l’Estat. Escola Valenciana també s’ha integrat en ELEN, la xarxa europea per a la igualtat lingüística que integra entitats de tot Europa.

A més, des de fa setmanes que Escola Valenciana ha organitzat una ronda de reunions amb els partits polítics valencians que s’hi han mostrat interessats i ha presentat al PSPV-PSOE, Compromís, Esquerra Unida i ERPV les línies en matèria educativa bàsiques per a defensar a Europa i al País Valencià.

Compromís, ERPV, PSPV…

A la trobada tampoc han faltats representants polítics valencians com Enric Morera, síndic del grup Parlamentari de Compromís qui ha ressaltat que “aquesta trobada de 2014 és un símbol després d’unes eleccions europees on hem vist que el canvi és una necessitat, una urgència civil per construir el nostre País. Esta trobada es fa a les portes de la ciutat; a les portes de Serrans i a les portes de Quart: entrarem a la ciutat no ens quedarem a la lluna de València, sinó que entrarem i en aquesta entrada entre totes i tots refarem el País i superarem l’empobriment que ens ha dut el PP”.

Per la seua banda, Agustí Cerdà, president d’ERPV ha ressaltat també el lloc emblemàtic d’aquesta trobada “a l’ombra de les Torres de Quart , i és que després de molts entrebancs i dificultats s’ha fet aquesta festa reivindicativa per la llengua amb un èxit absolut. El PP ja es troba en l’oposició del poble i crec que és desitjable un canvi per a redreçar el nostre País a tots els nivells”.

Des de Joves Socialistes Ciutat de València el seu secretari de comunicació Manel Ballester ha mostrat la seua satisfacció “per aquest esdeveniment a València, és una trobada que reivindica l’ús educatiu i social de la llengua front a les polítiques regressives del Partit Popular. La situació del valencià no és la millor possible per les retallades de la Generalitat i per això continuarem lluitant des de la nostra organització; el valencià ha de conéixer-lo tot el poble valencià”.

Un dels gran defensors de la nostra llengua i un dels intel·lectuals més importants del País Valencià, Jesús Huguet, tampoc ha volgut perdre’s aquesta trobada i ha manifestat a La Veu que les trobades “són la manifestació de cultura cívica que hi ha en el País, l’única cosa que està estructurada al territori i per això la societat hauria de prendre exemple de les trobades per a estructurar-se com a poble i no destruir-se per culpa de les actuacions dels diferents governs que tenim”.

Comparteix

Icona de pantalla completa