Diari La Veu del País Valencià
Una manifestació denuncia ‘la involució’ del sistema de salut mental
Europa Press / València

Sota el lema ‘Contra l’estigma, l’estima’ i juntament amb la Plataforma per la Defensa de Serveis Públics de Salut Mental de València i l’Associació per a la Salut Integral del Malalt Mental (ASIEM), els assistents s’han congregat en la plaça de la Mare de Déu de València, que han envoltat amb una bandera verda i posteriorment han marxat fins a la plaça de l’Ajuntament per a llegir un manifest.

La presidenta de l’AEN-PV, Ana Sánchez ha explicat que actualment “hi ha una disminució dels recursos d’atenció comunitària mentre van creixent els recursos de reclusió”.

A més, ha argumentat que el nombre de places en residències “apartades de les grans ciutats ha anat augmentant al llarg d’aquests anys” i des de 2002 a 2010 “es van triplicar”.

Així mateix, “aproximadament un terç, 358 places, estan situades dins de residències de persones majors”, la qual cosa suposa un problema ja que, segons les seues paraules, “les necessitats de les persones majors i les de les persones amb malaltia mental són molt diferents, per la qual cosa no es pot atendre a la rehabilitació d’eixes persones d’eixa manera”.

Contra la reforma de Gallardón

Així mateix, ha destacat la necessitat de “rebutjar la reforma del Codi Penal que proposa Gallardón” ja que amb ella “una persona amb diagnòstic de salut mental que ha comès un delicte, independentment de la gravetat del mateix, podrà romandre en un centre psiquiàtric per a tota la vida”.

Per la seua banda, el membre de la junta d’AEN-PV i de la plataforma per la Defensa de Serveis Públics de Salut Mental de València, Javier Belda, ha destacat que aquestes marxes es repeteixen periòdicament, al juny i octubre, per a rebutjar “el detriment dels serveis en Salut Mental des de fa molts anys però, sobretot, en els últims anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa