Diari La Veu del País Valencià
Petició de Compromís per demanar la convocatòria de referendum

Redactaveu / València

La coalició nacionalista Compromís ha creat en change.org una petició per demanar la convocatòria d’un referèndum en què els ciutadans decidisquen lliurement la seua representació política i institucional. La proposta, dirigida al Congrés, ja compta amb més de 1.500 signatures de recolzament.

Com a argument d’aquesta petició, coalició Compromís exposa la Proposició No de Llei (PNL) presentada aquest dilluns pel seu diputat en el Congrés Joan Baldoví.

En la PNL presentada per Baldoví s’assenyala que l’article 57 de la Constitució espanyola estableix taxativament el caràcter hereditari de la Corona, i així disposa en el seu apartat primer que “la Corona d’Espanya és hereditària en els successors de S. M. Don Juan Carlos I de Borbón, legítim hereu de la dinastia històrica”.

“Com veiem, res es diu respecte a la possibilitat d’abdicació en favor d’aquesta o una altra persona ni quant a la possibilitat de donació prèvia a la defunció, sent l’herència l’únic mecanisme previst per la Carta Magna l’origen de la qual únicament pot venir mortis causa”, s’argumenta en el text de la proposta.

Per aquesta raó, i davant la recent notícia de l’abdicació del rei en favor del seu fill, el que “suposa situar-se en un supòsit de fet freturós de regulació a què el Parlament ha de donar resposta inmediata”, Compromís defensa que “l’única solució a la falta de regulació és la democràtica: oferir a la ciutadania la possibilitat de manifestar-se mitjançant referèndum sobre la possibilitat que tots els càrrecs públics i representatius de l’Estat espanyol, inclosa la Prefectura de l’Estat, siguen designats mitjançant elecció dels ciutadans i ciutadanes, ja siga de manera directa o a través dels seus representants, tal com estableix l’art. 23 de la Constitució Espanyola”.

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví.

Foto: La Veu

Per a Compromís, l’abdicació del rei i el buit legal existent “obrin la possibilitat de la construcció d’un estat en el qual la ciutadania puga decidir lliurement la seua representació política i institucional, una opció la regulació de la qual ha de nàixer d’aquest Parlament”.

Per tot açò, la PNL demana que el Congrés dels Diputats inste el govern a impulsar el procés legislatiu relatiu a la regulació de la situació creada davant l’abdicació del rei en el sentit d’aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol establint el principi d’elecció directa o a través dels seus representants de tots els càrrecs públics i institucionals, inclosa la Prefectura de l’Estat, per part dels ciutadans i ciutadanes, garantint el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes tant en el sufragi passiu com en l’actiu.

En segon lloc, la PNL sol•licita que aquest procés “compte amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits polítics, socials i acadèmics a fi d’iniciar un debat públic sobre la democratització de l’Estat”.

En tercer lloc, la proposta reclama que “aquest procés haurà de concloure mitjançant referèndum, perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir sobre els canvis en l’ordenament jurídic que aquesta proposta requereix”.

Comparteix

Icona de pantalla completa