Diari La Veu del País Valencià
El Penyagolosa, de nou víctima de la tala de pins
RedactaVeu / València

Segons denuncia Bosc Viu, “encara que aquesta finca no forma part del parc natural sí que es troba inclosa en la zona d’afecció del seu PORN -Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals- i, per tant, també està sotmesa a mesures de protecció”.

Aquesta tala, segons les mateixes fonts denunciants, ha estat autoritzada per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, “la qual té l’obligació de vigilar el compliment dels condicionants de l’autorització”.

La finca on s’ha realitzat la tala de pins és una zona “molt sensible amb una gran diversitat de vegetació, sobretot per la proximitat del bosc de roures del Rebollar” -declarat hàbitat natural d’interés-, el qual no està afectat directament, “però, sí el seu entorn, ja que s’ha alterat el seu ambient al servir com a via per a treure els arbres tallats”.

Segons Bosc Viu, els impactes que s’han produït “resulten ben evidents i dissortadament són freqüents en aquest tipus de tales”. Així, les restes de la tala, com ara branques, troncs de menor dimensió, “estan escampades per tota la zona, amb el risc afegit que això suposa en un any de sequera com l’actual”.

A més, hi ha zones fortament erosionades, especialment les vies obertes per a traure la fusta, a causa de l’arrossegament dels arbres abatuts i, per si tot açò no fóra suficient, “s’ha degradat un tram de camí homologat com a PR o sender de petit recorregut”.

Segons l’organització ecologista, aquestos impactes se sumen als provocats per les tales de pins que ha promogut la mateixa Generalitat Valenciana els darrers anys, amb motiu d’una suposada plaga de vesc, “cosa que ha donat com a resultat una forta degradació d’un espai protegit tan emblemàtic com és Penyagolosa”.

Incompliments de la Conselleria amb el parc natural

La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, amb els incompliments del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural de Penyagolosa i d’altres normes legals que s’han produït, “no està exercint correctament el seu deure de control d’aquesta tala, ni ha instat fins ara l’adopció de mesures de restauració de les zones afectades”.

Bosc Viu, la plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, exigeix a la Conselleria de Medi Ambient una actuació “immediata” per tal d’evitar la reiteració d’aquests actuacions, l’adopció de les mesures correctores escaients i l’execució de tasques de restauració mediambiental en la zona afectada.

Comparteix

Icona de pantalla completa