Diari La Veu del País Valencià
El PP impedeix aprovar en les Corts el tancament immediat del Castor
RedactaVeu / València

Amb els vots a favor del PP i l’abstenció de l’oposició, el ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la proposició no de llei (PNL) presentada pels ‘populars’ en la qual demana al Govern els informes realitzats sobre la planta i una vegada es concloguen tots els estudis encarregats i es confirme la “relació causa-efecte” entre la injecció de gas del projecte Castor i els sismes registrats en la zona, duga a terme la paralització “definitiva” i el tancament de la planta.

El PSPV i EUPV havien presentat dues esmenes a aquesta iniciativa, rebutjades pel PP, en les quals demanaven la paralització “immediata” d’acord amb els informes de l’Institut Geogràfic Nacional i de l’Institut Geogràfic i Miner Espanyol que ja “relacionen directament l’activitat sísmica i l’activitat de la planta”, assenyala el grup socialista.

PSPV: “Han tornat a trair els veïns del Maestrat”

La diputada socialista i alcaldessa de Sant Mateu, Ana Besalduch, ha denunciat que “el PP ha tornat a trair els veïns del Maestrat afectats pels terratrèmols derivats del Castor”. “El PP s’ha quedat sol en la seua petició de retardar el tancament del magatzem de gas de Castor a l’espera de nous informes” ha dit la diputada socialista, qui ha recordat que els informes de l’Institut Geogràfic Nacional i del Geogràfic Miner “ratifiquen que els sismes són conseqüència directa de la injecció de gas de la Planta Castor”.

Besalduch ha considerat “un insult a la intel·ligència dels ciutadans” la proposta del PP ja que, segons ha destacat, s’han produït més de 500 sismes a partiu de setembre de 2013 des que es va procedir a la seua obertura al 2012, alguns per sobre dels quatre punts de l’escala Richter.

EUPV: “La bomba del Castor l’han activada PP i PSOE”

Per la seua banda, el nou diputat d’EUPV Víctor Tormo -que substitueix Marina Albiol- ha lamentat en la que ha sigut la seua primera intervenció a l’hemicicle que “la bomba de de rellotgeria del Castor l’han posat i l’han activada PP i PSOE” i ha assegurat que no solament n’hi ha prou amb el tancament, sinó que “és necessari el desmantellament immediat”. Els habitants del nord de Castelló “han vist perillar la seua vida, salut i poble tot per a generar-li beneficis empresarials a Florentino Pérez”, ha dit.

“A més, exigim que les despeses del desmantellament no es paguen de les arques públiques, sinó de les butxaques d’aquelles persones que han permés la construcció d’aquesta bomba de rellotgeria que es diu Castor. És de màxima prioritat aturar el fracking i les prospeccions petorlíferes. Que es faça ara, per a no esperar a que siga massa tard”, ha dit Tormo.

Per la seua banda, el parlamentari de Compromís Josep María Pañella ha subratllat que “l’única solució prudent és desmantellar immediatament perquè açò donaria tranquil•litat a les persones”.

Contrariament, els diputats del PP han argumentat que “ara l’activitat no ofereix perill, està paralitzada i no presenta problemes”. Segons Castejón (PP), “el pare polític del Castor va ser el Govern socialista”.

Per part del PSPV, la parlamentària Ana María Besalduch li ha replicat al PP que “el xiquet va nàixer al 96 i els seus pares són Florentino Perez i José María Aznar”. La socialista ha explicat que la tramitació del projecte va començar al 1996 quan es va publicar el decret, signat pel llavors ministre d’Indústria i Energia Josep Piqué, pel qual s’atorgava el permís de recerca d’hidrocarburs.

Així mateix, Besalduch ha afegit que la llicència d’activitat és de 2012 està signada per l’alcalde de Vinaròs, el ‘popular’ Juan Bautista Juan, “i amb el ministre José Manuel Soria comença l’activitat en la plataforma marina”. Besalduch ha reclamat que es depuren “totes les responsabilitats, des de la concepció del xiquet i fins a la majoria d’edat”. La diputada socialista ha acusat al diputat del PP de “amnèsia selectiva” ja que el projecte del Castor va nàixer amb el govern d’Aznar i es va engegar amb el permís de l’alcalde del PP de Vinaròs. Així, ha recordat que al 1996 es va publicar al BOE el permís de recerca i al desembre de 2012 l’Ajuntament de Vinaròs va autoritzar l’activitat. A més, ha recordat que la Generalitat Valenciana va considerar aquest projecte com a propi ja que ho va incloure en el Pla d’Infraestructures Estratègic 2010-2020.

PP: Espera “lògica” per al tancament

En la proposta aprovada pel PP amb l’abstenció de l’oposició, el Parlament autonòmic demana a l’Executiu de Mariano Rajoy que adopte les accions que corresponguen per exigir les responsabilitats que puguen derivar-se de la tramitació i explotació de les autoritats concedides.

El diputat del PP Mariano Castejón ha assenyalat que el PP i el grup parlamentari popular actuen amb “rigor, serietat, prudència i sensatesa” i procuren “no moure’s ni actuar per impulsos irrefrenables”. En aquest sentit, ha destacat que és necessari explicar “amb una base tècnica la més sòlida possible” i considera que és “lògic” que s’espere a exigir el tancament quan el Govern “tinga tots els informes avalant que la plataforma és insegura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa