Diari La Veu del País Valencià
Educació assigna 3,4 milions de finançament per als centres de Música
RedactaVeu / València

La Federació de Centres de Música Autoritzats i Conservatoris valencians (Fecemac-CV) assegura que “es recupera la mateixa dotació de 2012 encara que aquests 63 centres que percebien 5,1 milions en 2009 pateixen fortes retallades cinc anys consecutius que afecten a 1.200 treballadors i 10.000 alumnes”.

Fecemac ha constatat que l’ordre de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, publicada aquest dijous en el DOCV, assigna 3,4 milions en 2014 a centres de música i conservatoris municipals incrementant un 14,7% la dotació de 2,9 milions en 2013.

Lute Fernández, president de Fecemac-CV, assegura que “és una bona notícia que la consellera Maria José Català recupere la mateixa dotació de 2012 (3,4 milions) encara que els 63 centres educatius, que percebien 5,1 milions en 2009, pateixen fortes retallades cinc anys consecutius que afecten a 1.200 treballadors i 10.000 alumnes”.

Així mateix, Fernández manifesta que “la situació és molt delicada perquè el finançament de 2012 encara no s’ha abonat provocant forts retards en el pagament de les nòmines”.

Fecemac-CV va preguntar recentment a Manuel Tomás, director de CulturArts, si la Conselleria tenia alguna previsió per al pagament del finançament de 2012 i si hi havia algun instrument financer perquè els centres educatius pogueren percebre els diners en uns terminis raonables. Tomás va assegurar que traslladaria la situació a la conselleria d’Hisenda.

Per la seua banda, la Conselleria assegura ser “conscient” de “l’esforç pressupostari” de les societats musicals i els ajuntaments, que suporten un desfasament acumulat d’11,4 milions, per oferir una educació musical de “qualitat i propera”, segons aquesta institució. El finançament dels centres educatius passa de 5,1 milions en 2009 a 2,3 en 2010 (-54%), 2,3 en 2011 (-55%), 3,4 en 2012 (-34%), 2,9 en 2013 (-43%) i 3,4 (-34%) en 2014, segons les mateixes fonts.

La Conselleria va presentar, el 28 de maig passat, un document sobre la “situació dels conservatoris municipals i centres autoritzats de música per a definir quin ha de ser el seu paper dins del sistema educatiu” en el qual s’analitzen les dades de matriculació i titulació i s’aborda el criteri territorial, ensenyaments impartits i conclusions que juntament amb les aportacions de Fecemac-CV, conservatoris municipals i ajuntaments conformarà un informe executiu que es traslladarà a la consellera Maria José Català. L’objectiu, segons va apuntar Tomás, és fer una anàlisi profunda d’un model que “responga a les necessitats educatives” i cercar el consens d’acord amb les escoles de música.

Les reivindicacions de Fecemac contra les retallades i per un finançament adequat compten amb el suport del PSPV-PSOE, Compromís, EUPV i els seus representants polítics, la Federació de Societats Musicals valenciana (FSMCV), els sindicats FETE-UGT (Federació de Treballadors de l’Ensenyament) i STE-PV (Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament), la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Conservatoris valenciana (FAPAC-CV) i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA-València), entre d’altres. Així mateix, en desenes d’ajuntaments s’han presentat mocions de suport.

Comparteix

Icona de pantalla completa