Emoció amb el documental 'Pep Gimeno 'Botifarra'. El cant de les arrels'

El director Albert Montón: "Fer cinema en valencià és possible perquè la nostra llengua és tan digna com qualsevol altra"

RedactaVeu / Xàtiva

El dijous 5 de maig es va presentar a Xàtiva (la Costera) el documental "Pep Gimeno 'Botifarra'. El cant de les arrels", un recorregut per la vida de Pep Gimeno i sobretot pels pobles i les cases on va aprendre tot el bagatge musical que hui en dia exhibeix a tot arreu.

El documental, dirigit per Albert Montón, coproduït per Òptim TV àudiovisual i TV3 i amb la col·laboració del Taller d'Audiovisuals (TAU) de la Universitat de València, s'endinsa en les arrels del folclore valencià i en aquells cants que naixen de manera popular, com el Cant de Batre, que es feia servir per motivar aquells que estaven segant o plantant als camps, entre altres feines.
 

Pep Gimeno moments abans de la presentació

Amb Pep Gimeno com a fil conductor, el documental ens transporta a una altra època sempre a través del cant, a través de les arrels musicals del País Valencià i més concretament de les comarques de la Costera i la Vall d'Albaida (comarques centrals), d'on el protagonista absorbeix tot l'inventari que reprodueix de manera magistral en cadascun dels concerts en què ens regala la seua veu. A més, conta també la importància del grup Sarau en la formació de Pep tant com a persona com a músic. A cavall de la seua motocicleta, Botifarra recorre pobles de la comarca com Canals, Torre d'en Lloris, Genovés, Barxeta, la Llosa de Ranes... i entrevista els familiars d'aquells amb qui Pep va poder aprendre el bell cant valencià, i en algun cas gent que encara hi viu i que va ensenyar els cants amb què hui ens delecta. Anècdotes, cançons, històries... tot un seguit d'escenes que duran l'espectador del riure més relaxat a l'emoció més profunda.

A més, al documental hi trobem els testimonis de prestigiosos músics valencians com el també Xativí Feliu Ventura, els exmembres d'Al Tall Vicent Torrent, Manolo Miralles i Miquel Gil o Xavi Sarrià i Miquel Gironés d'Obrint Pas, tots ells, músics que han compartit escenari amb el cantaor de Xàtiva.
 
Amb el director Albert Montón (dreta)
 
En definitiva, un documental que, com el seu protagonista, recorrerà el País per mostrar la humil i entranyable vida i obra de Pep Gimeno 'Botifarra'. De ben segur que posarà els pèls de punta a molts espectadors, perquè la sensibillitat que emana del document emociona d'una manera tendra i al mateix temps divertida.
 


Tràiler del documental "Pep Gimeno BOTIFARRA, el cant de les arrels"

Albert MontónAlbert Montón

 
 

Comentaris

mol
7.
#6 Llengua valenciana no existeix, com no existeix llengua andalusa, ni llengua mexicana. I em semblen ridícules aquestes opinions, inclosa la meua, sobre aquest tema. Es llengua Catalana. Vulgues o no. I quan entres a la Col·legiata de la teua localitat per la porta dels ferros alça la vista que sobre el portal no tobaràs cap sant sinó un escut amb quatre barres ben gran.
  • 1
  • 0
carles xàtiva país valencià
6.

#5

llegua valenciana, SI i prou

  • 0
  • 1
mol
5.
#4 Recorda-te'n tu. Que dius "nostra llengua valenciana" Que la feina que ha fet Botifarra és impagable però l'esforç depositat, els diners i l'estima, dels catalans(TV3) per produir aquest documental tambè. Així que menys distincions que el teu dialecte és el mateix que el de Tortosa i terres de Lleida. Hi ha que ser més humil i agraït.
  • 0
  • 0
carles xàtiva país valencià
4.
#3

Enrecorda't ( o si vols recordat'en) amb els catalans, mallorquins i occitans formem un gran poble, ens unix la llengua, i encara que tinguem diferències molt marcades, la qual cosa ens dòna identitat pròpia, som/sem una meravella.
la unitat en el respecte de les diferències ens fa grans a tots.
  • 0
  • 0
mol
3.

#1 Recorda que TV3 ha produït tambè el documental

  • 1
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat