Felip VI serà investit rei el mateix dia que Felip V va cremar Xàtiva

El primer Borbó va incendiar Xàtiva eixe dia de l’any 1707, mentre el futur monarca serà coronat rei d’Espanya en la mateixa data
17 juny 2014 01:00h
Toni Cuquerella (@cuquerella) / Comarcàlia / Xàtiva

Felip V i el futur Felip VI tindran els dos una data per al record, el 19 de juny. El primer Borbó va incendiar Xàtiva eixe dia de l’any 1707, mentre el futur monarca serà coronat rei d’Espanya en la mateixa data.

Si l’anunci de l’abdicació de Joan Carles I va coincidir amb la mateixa data que l’ocupació i el saqueig de la ciutat per part del seu avantpassat, el 2 de juny, ara la corona continuarà acumulant coincidències d’infaust record per als valencians, i especialment per als xativins.

Cal recordar que els successos es van originar arran la desfeta de la Batalla d’Almansa del 25 d’Abril, després de la qual les tropes austracistes estaven en retirada, i part d’elles van fugir cap a Xàtiva on pretenien resistir l’arribada dels botiflers. Aleshores, les tropes borbòniques van assetjar la ciutat fins que va caure el 2 de juny, quedant sols el castell com a resistència que tampoc va tardar molt en rendir-se.

Davant aquesta resistència Felip V de Borbó es va acarnissar en la revenja de la ciutat: “L’obstinada rebel·lia amb què fins als termes de la desesperació van resistir l’entrada de les meues armes els veïns de la ciutat de Xàtiva [...] va obstinar la meua justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seua memòria, com es va executar per a càstig de la seua obstinació, i escarment dels quals intentaren seguir el seu mateix error”. Així es justificava el monarca que el 19 de juny va ordenar incendiar la ciutat, posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per a condemnar-la a la pobresa, i finalment va canviar el seu nom pel de ‘Colonia Nueva de San Phelipe’.
 

La ciutat,després de la infàmia va passar de 12.000 habitants a només 400, i va tardar quasi 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfic; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadis, més d’un segle després, en 1812. Però no va ser fins al1940 quan la ciutat va assenyalar el culpable de la seua ignomínia; eixe any, segons expliquen la majoria de cròniques, el director del Museu de l'Almodí va posar de cap per avall el quadre de Felip V, un quadre pintat per l’artista local Josep Amorós en 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei. A més, va encomanar que així romanguera la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanara tres vegades perdó pels successos davant del quadre.

La falta de sensibilitat de la corona espanyola amb els represaliats per Felip V continuarà d’aquesta forma, després de recuperar l’ignominiós nom que cap rei havia portat en més de 300 anys, les dates del seu accés al tron aniran també unides a les de la infàmia amb què va tractar el primer Borbó la ciutat de Xàtiva.
 next