Felip VI serà investit rei el mateix dia que Felip V va cremar Xàtiva

El primer Borbó va incendiar Xàtiva eixe dia de l’any 1707, mentre el futur monarca serà coronat rei d’Espanya en la mateixa data

Toni Cuquerella (@cuquerella) / Comarcàlia / Xàtiva

Felip V i el futur Felip VI tindran els dos una data per al record, el 19 de juny. El primer Borbó va incendiar Xàtiva eixe dia de l’any 1707, mentre el futur monarca serà coronat rei d’Espanya en la mateixa data.

Si l’anunci de l’abdicació de Joan Carles I va coincidir amb la mateixa data que l’ocupació i el saqueig de la ciutat per part del seu avantpassat, el 2 de juny, ara la corona continuarà acumulant coincidències d’infaust record per als valencians, i especialment per als xativins.

Cal recordar que els successos es van originar arran la desfeta de la Batalla d’Almansa del 25 d’Abril, després de la qual les tropes austracistes estaven en retirada, i part d’elles van fugir cap a Xàtiva on pretenien resistir l’arribada dels botiflers. Aleshores, les tropes borbòniques van assetjar la ciutat fins que va caure el 2 de juny, quedant sols el castell com a resistència que tampoc va tardar molt en rendir-se.

Davant aquesta resistència Felip V de Borbó es va acarnissar en la revenja de la ciutat: “L’obstinada rebel·lia amb què fins als termes de la desesperació van resistir l’entrada de les meues armes els veïns de la ciutat de Xàtiva [...] va obstinar la meua justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seua memòria, com es va executar per a càstig de la seua obstinació, i escarment dels quals intentaren seguir el seu mateix error”. Així es justificava el monarca que el 19 de juny va ordenar incendiar la ciutat, posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per a condemnar-la a la pobresa, i finalment va canviar el seu nom pel de ‘Colonia Nueva de San Phelipe’.
 

La ciutat,després de la infàmia va passar de 12.000 habitants a només 400, i va tardar quasi 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfic; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadis, més d’un segle després, en 1812. Però no va ser fins al1940 quan la ciutat va assenyalar el culpable de la seua ignomínia; eixe any, segons expliquen la majoria de cròniques, el director del Museu de l'Almodí va posar de cap per avall el quadre de Felip V, un quadre pintat per l’artista local Josep Amorós en 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei. A més, va encomanar que així romanguera la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanara tres vegades perdó pels successos davant del quadre.

La falta de sensibilitat de la corona espanyola amb els represaliats per Felip V continuarà d’aquesta forma, després de recuperar l’ignominiós nom que cap rei havia portat en més de 300 anys, les dates del seu accés al tron aniran també unides a les de la infàmia amb què va tractar el primer Borbó la ciutat de Xàtiva.
 Comentaris

Valencians-catalans-mallorquins, bascos-navarresos, gallecs... i demòcrates en general
15.

Per alliberar El País Valencià de l'imperialisme de Castella cal col·laboració entre tots els països no castellans que ocupa l'estat Pancastellanista d'espanya. Ni monarquia ni república pancastellanista. REPÚBLICA VALENCIANA lliure i sobirana.

  • 2
  • 1
UnEntreTants
14.
Compte amb la República!

Em pareix bé un referèndum per a decidir entre monarquia i república. Ara bé, cal anar en compte, perque alguns volen assolar l'actual sistema polític per construir, sobre les runes, una República Valenciana. Potser hagen alfarrassat la collita a la babalà, menystenint la possibilitat de que el que acabe construint-se siga una república a l'estil francés, lingüística i culturalment totalitària i sense autonomía política per als diferents territoris, com en el fons deleren els regeneracionistes espanyols ( UPyD, Ciudadanos, Vox, part del PP, etc).

  • 1
  • 1
Alexandre Pineda Fortuny
13.

La coincidència, del 19 de juny de 1707 amb el mateix dia d'enguany, amb la proclamació de Felip VI, és un insult més, un greuge per a tots els valencians. Hem de dir amb claredat que Borbons i democràcia és un oxímoron.

  • 7
  • 0
Vicenç Ramoneda i Ullar Sentmenat - República de Catalunya
12.

Si un dictador imposà "Juan Carlos I" i "Felipe VI, el breve" és fill de la dictadura Franquista, no queda constatat que Espanya és una dictadura monàrquica.

Hi ha a Europa alguna monarquia imposada per un dictador? No? Doncs, això!

  • 8
  • 0
remigio III
11.
#10 Ells també són una colònia de madrid. Però el més notori que veig, és que aquest personatge, no és ni hereu de qui ens va envair i destruir (por justo derecho de conquista), sinó del genocida que ens va imposar una dictadura sanguinària junt amb els altres pobles que conformaven la II República Espanyola.
  • 6
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat