Diari La Veu del País Valencià
EUPV demana a Sanitat que investigue el cas del pacient no atés per parlar en valencià

RedactaVeu / València

El parlamentari d’EUPV, Lluís Torró, ha exigit al conseller de Sanitat que aclarisca els fets ocorreguts a un centre de salut a Crevillent, on una persona denuncià els problemes tinguts a l’hora de ser atès en valencià.

“Considerem intolerable que aquestes coses passen i lamentablement no és un fet aïllat, perquè s’han donat altres casos, dels quals inclús s’ha fet ressò el Síndic de Greuges, reivindicant el dret d’ús de la nostra llengua. Esperem que Llombart done explicacions i que s’haja obert una investigació dels fets”.

Torró afirma que l’ocorregut a Crevillent “és una clara conculcació dels drets lingüístics dels valencians”.

“No podem tolerar la discriminació en centres sanitaris públics”

EUPV ha expressat la seua “preocupació” perquè “açò passe en un servei com el sanitari, on la conselleria hauria d’establir els protocols adients per resoldre aquestes qüestions”, ja que “pot suposar un deteriorament en l’atenció sanitària de les persones”, subratlla.

El diputat d’EUPV afirma que la descripció dels fets, segons ha denunciat el pacient, “és rocambolesca i no pot tolerar-se. Menys encara en una institució pública i per part de treballadors públics”, manifesta.

Torró adverteix que si els esdeveniments hagueren ocorregut al reves, “és a dir, el pacient es queixara perquè no l’atenen en castellà, l’escàndol haguera estat majúscul. No podem tolerar aquestes situacions”, ha afirmat.

Els fets

Cal recordar que l’Audiència Provincial d’Alacant va ordenar al Jutjat d’Instrucció d’Elx admetre i investigar la denúncia per delicte formulada per un veí de Crevillent contra el metge i la zeladora de guàrdia que el dia 6 de gener de 2013 varen denegar-li l’assistència mèdica per l’únic motiu de parlar valencià. La declaració com a imputats per delicte de discriminació del metge i de la zeladora va tenir lloc el passat 23 de maig i tot i negar parcialment els fets, sí que varen reconèixer demanar al pacient que parlara castellà, al·legant no entendre el valencià i no practicar-li cap examen o exploració mèdica.

El pacient, amb símptomes de grip i febre alta, es va dirigir al seu centre de salut. Una vegada davant del facultatiu i quan va començar a explicar-li el que li passava, el metge li va dir que no l’entenia, que per què no parlava castellà. El pacient va preguntar si hi havia cap altre facultatiu que el poguera entendre i el metge li va dir que no, que només estava ell i que no entenia el valencià, donant per finalitzada la consulta.

L’usuari aleshores demanà un full de reclamacions i el metge li va dir “venga conmigo” i el va acompanyar a recepció on va demanar a la zeladora un full de queixes per al denunciant “porque hablaba valenciano”. El full li va ser entregat per la zeladora mentre li deia “Ay qué gracia, que quiere que le atiendan en valenciano”. Tot seguit tant la zeladora com el metge van marxar i es va quedar el pacient sol i desatès en la recepció de l’ambulatori fins que després que ningú li prestava el més mínim servei o atenció, se’n va anar.

El Jutjat d’Elx rebé la denúncia i acordà no admetre-la a tràmit. La inadmissió es va recórrer en apel·lació a l’Audiència d’Alacant, i aquesta ha estimat que, en efecte, “sí concorre l’element objectiu, que és la negativa a prestar al denunciant assistència mèdica pel fet d’utilitzar la llengua valenciana al dirigir-se al doctor denunciat, raó per la qual ha existit una discriminació lingüística no acceptable pel que disposa l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià conforme s’ha exposat, en una ciutat com Crevillent, on segons l’article 35 de l’esmentada llei és territori de predomini valencianoparlant, que ha produït una efectiva lesió en el seu dret a l’ús de la llengua valenciana i a la prestació del servei mèdic”.

Comparteix

Icona de pantalla completa