Diari La Veu del País Valencià
7.000 persones denuncien a Benlloch l’atac al valencià
RedactaVeu / Benlloch

La Plana Alta i la Plana Baixa han patit una greu retallada de l’oferta d’ensenyament en valencià per part de la consellera M. José Català. Els arguments de Català sempre han estat que ha hagut una davallada de la natalitat i que a les comarques de Castelló no hi ha suficient oferta d’ensenyament en castellà.

“Hi ha casos on la demanda de matrícula en valencià és alta i no s’oferten suficients places, per tant, cal mirar cas per cas i no aplicar criteris genèrics que dilapiden comunitats escolars consolidades. D’altra banda, quan la consellera diu que ha d’oferir més castellà sempre es deixa pel camí un apunt clau i importantíssim: que l’ensenyament concertat, que també paguem tots els valencians i valencianes, és en més d’un 90% en castellà. Hui a Benlloch volem explicitar que ja hi ha prou de tanta demagògia per part del Govern valencià”, ha apuntat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

Dels 21 punts negres que Escola Valenciana ha detectat com a casos flagrants de l’atac a l’ensenyament en valencià per part de l’Administració educativa, cinc se situen en la Plana Alta i la Plana Baixa: Orpesa, Castelló, Nules, la Vall d’Uixó i La Vilavella.

En tots els casos M. José Català ha estimat suprimir unitats en valencià, que en uns centres es tradueix a la pèrdua de l’oferta del Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià i en altres a la pèrdua d’una part de l’oferta del centre. En tots els casos la demanda de valencià supera l’oferta i la conseqüència és que una bona quantitat de famílies que han escollit ensenyament en valencià no poden matricular els seus fills i filles en el programa òptim d’ensenyament.

Pel que fa al CEIP Don José Alba de La Vilavella, des de la Conselleria d’Educació se’ls ha comunicat només verbalment que no perdran l’oferta d’ensenyament en valencià, però a hores d’ara no hi ha cap publicació oficial que ho ratifique.

La resta de centres tenen la contínua negativa de l’executiu d’Alberto Fabra a rectificar malgrat que es poden resoldre molt fàcilment. Un dels exemples més significatius és el CEIP Herrero de Castelló, un dels que s’ha convertit en símbol de la defensa de l’ensenyament en valencià a tot el País Valencià. Les famílies del centre no defalleixen i estan realitzant diferents accions per visualitzar la problemàtica a la qual els ha sotmés M. José Català. El centre perd l’oferta d’ensenyament en valencià, és una de les poques escoles públiques del centre de la ciutat i al voltant hi ha diversos centres concertats en castellà. 10 famílies que volen matricular en valencià els fills i filles de 3 anys per al curs que ve perden el seu dret.

“Des d’Escola Valenciana volem hui també recordar el coratge de les famílies de l’Herrero, compten amb el nostre suport des del principi, la seua escola, que és la nostra escola, no es toca”, ha dit amb contundència el president d’Escola Valenciana al parlament que ha fet en el marc de la Trobada de Benlloch.

La festa per la llengua ha arrancat amb una cercavila al ritme de la batucada de Benicarló que ha dirigit els assistents a la zona de tallers i paradetes, un total de vora 80 estands organitzats pels centres educatius de la comarca i entitats.

Amàlia Garrigòs condueix la Trobada

La Trobada ha transcorregut de una forma molt dinàmica, una mena de programa de ràdio amb connexions amb els diferents estands i que ha sigut conduït per Amàlia Garrigós. Cal recordar que Amàlia Garrigòs, el seu equip i Escola Valenciana fan possible el programa de ràdio “El Mural”.

Àngel Ribés, alcalde de Benlloch ha comentat que “acollir per primera vegada aquest acte de reivindicació del valencià i de la nostra escola és molt significatiu per al nostre poble. Teníem moltes ganes que la Trobada pujara a Benlloch i entre tots ho hem aconseguit. Volem deixar patent que el poble de Benlloch està disposat a acollir de nou una Festa per la llengua més endavant”.

La regidora d’Educació, Anna Edo, ha mostrat la seua satisfacció pel resultat de la Trobada. “Estem molt satisfests, el nostre poble és un referent del valencià i d’Escola Valenciana, ja tenim la sort de poder organitzar enguany la Trobada i el Feslloch”.

Josep Maria Pañella, diputat de Compromís, també s’ha acostat fins a la pinada de Benlloch i ha denunciat que la situació de l’ensenyament en valencià “és molt problemática perque l’ha creat la mateixa Conselleria. Nosaltres a Castelló no tenim cap problema i el que està passant al col·legi Herrero que li lleven una unitat en valencià quan hi ha una demanda molt major de moltes famílies que demanen l’ensenyament en valencià, però des de la Conselleria es retalla eixa línea en valencià. La consellera Català és una màquina de crear problemes on no hi ha i que sols afecten l’escola pública”.

Activitats

El CRA El Trescaire de Benlloch, La Pobla Tornesa, Vilanova d’Alcolea i Torre d’En Doménec ha elaborat un mural per commemorar aquest dia , que ha estat coordinat per Saül Herrero, veí de Benlloch.

El punt i final de la Festa per la llengua l’ha marcat la veu i el bagatge musical de Pep Gimeno ‘Botifarra’

Benlloch és especialment significatiu per a Escola Valenciana, perquè és ací on se celebra des de fa quasi una dècada el Feslloch, el festival de música en valencià organitzat per l’Ajuntament de Benlloch, Escola Valenciana, l’Associació Cultural Pitxurrull i Reviscola. Enguany la cita amb un dels festivals més rellevants de la nostra música està fixada per als dies 10, 11 i 12 de juliol, amb l’actuació de 30 grups i solistes que canten en la nostra llengua.’

Aquest dilluns a les 12:00 hores el president d’Escola Valenciana atendrà els mitjans de comunicació a la porta del Consell Valencià de Cultura, abans de l’exposició que haurà fet de la situació de l’ensenyament en valencià a aquesta institució consultiva i assessora de la Generalitat Valenciana, just després que hi haja intervingut, Rafael Carbonell, secretari autonòmic d’Educació.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa