Diari La Veu del País Valencià
D’Alzira a Algemesí en piragua per reclamar la recuperació del Xúquer

RedactaVeu / Alzira / Algemesí

El tram del curs del riu Xúquer d’Alzira a Algemesí va ser aquest diumenge l’escenari on més de 20 persones participaren aquest diumenge en un descens no competitiu per reclamar la recuperació del Xúquer.

Entre els participants, en la seua majoria d’Alzira i entre ells regidors de l’Ajuntament, també hi participaren veïns i veïnes procedents de València, Castelló i de les comarques de la Safor i d’altres punts de la Ribera.

Aquesta activitat també pretén, tal i com es va posar de manifest l’any passat, que l’accés al riu des del moll d’Alzira siga un lloc “on els ciutadans puguen gaudir del paratge natural del riu”, segons Xúquer Viu.

Els participants cobriren en hora i mitja el trajecte fluvial entre els dos pobles de la comarca en aquesta activitat organitzada amb l’objectiu que “els ciutadans recuperen el riu en la seua vida i que gaudisquen d’ell”.

Les persones que feren el descens gaudiren dels paisatges fluvials des de dins del riu, amb els sons de l’aigua, dels peixos botant, i observant els ànecs, ocells i vegetació, Tant és així, que la majoria quedaren encantats i ja han expressat el seu desig de repetir l’experiència. “Ara saben que el riu és per a viure’l de ben a prop”, assegura Xúquer Viu, entitat que ha mostrat la seua satisfacció per l’èxit aconseguit.

“La idea era que la gent recuperara el sentit de ‘possessió’ del riu, que el tornem a sentir com una cosa pròpia i que el deixen de vore com un corrent de porqueria, brutícia i contaminació. En definitiva, aconseguir que el riu torne a formar part del nostre poble, com va ser fa segles en què va ser l’origen del mateix i del seu nom, i per això fem nostre el lema de les baixades d’altres rius ‘El riu fa poble’, han indicat des de Xúquer Viu.

En finalitzar el descens al paratge la ‘xopera’ d’Algemesí, els piragüistes foren rebuts per unes desenes d’amics i familiars i tots junts, participants i espectadors, celebraren l’activitat amb un esmorzar.

El descens realitzat amb el suport de Xúquer Viu, ha posat de manifest la importància d’organitzar activitats que apropen les persones als rius i ha reclamat que els usuaris comuns o ciutadans del riu -com piragüistes, pescadors, o la gent que es banya en determinats trams o passeja per les seues vores- el quals “també han de comptar en la planificació i gestió dels rius i no sols els usuaris econòmics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa