Escola Valenciana reivindica Estellés a Alacant

L'acte de presentació de les Trobades 2013, els projectes i els guardons que atorga l'entitat han suposat un homentage al poeta
23 febrer 2013 01:00h
RedactaVeu / Alacant
 
S'ha celebrat a l'Auditori de la Diputació d'Alacant La X Nit d'Escola Valenciana, titulada  La Nit Estellés. A l'acte han assistit personalitats rellevants del món social, cultural i educatiu del País Valencià. El rector de la Universitat d'Alacant, representants de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i representants polítics i sindicals. També han acudit a l'esdeveniment el Diputat de Cultura d'Alacant, Juan Bautista Roselló, així com Beatriz Gascó, Directora General d'Ordenació, Innovació i Política Lingüística de la Conselleria d'Educació i Vicent Satorres, President de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià.
 
L'acte de presentació de les Trobades 2013, els projectes anuals i els guardons que atorga l'entitat han suposat un homentage al poeta Vicent Andrés Estellés, a qui van dedicades les  festes per la llengua que s'iniciaran a l'abril sota el lema 'La veu del teu poble'.
 
'Aquesta ha estat La Nit del Mural del País Valencià. Hem volgut recordar l'Estellés que recorre les comarques, les tradicions, la cultura i els referents valencians de nord a sud, perquè hui La Nit fa 10 anys. Una dècada fa que organitzem aquesta cita anual i que ha passat ja per Castelló, València, el Puig, Xàtiva, Alzira, Godella, Calp, Alcoi i l'Eliana', ha explicat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.
 

Els guardonats

La gala ha estat amenitzada per la música de Pau Alabajos, que ha avançat alguns temes  del seu pròxim disc, 'Mural del País Valencià', Bertomeu, que ha interpretat algunes cançons del seu treball '7 d'Estellés' i Miquel Gil, que ha cantat poemes muiscats d'Estellés com 'La rosa de paper'. El lema que s'ha escollit enguany per a les Trobades d'Escoles en Valencià, 'La veu del teu poble', és un homenatge a un dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, 'Assumiràs'. Una vintena d'alumnes del col·legi públic Gabriel Miró de Calp han cantat, acompanyats per un piano, aquestos versos convertits en himne.
 

Actuació dels alumnes del col·legi públic Gabriel Miró de Calp
 
Els guardons de La Nit, dissenyats per l'escultor Andreu Alfaro, han destacat la gran tasca en matèria musical feta durant quatre dècades pel grup Al Tall, que ha rebut el Guardó a l'ús social del valencià. El sociolingüista i filòleg Vicent Pitarch ha rebut el Guardó Extraordinari i el Guardó a la trajectòria Individual ha estat atorgat al professor Joan Ponsoda, per la gran tasca d'obrir camí a l'ensenyament en valencià.
 
Al final de l'acte, Al Tall ha sorprés el públic quan ha eixit a cantar a l'escenari amb dos temes ben significatius, 'tots ens tiren pedraetes', basada en versos d'Estellés i 'A Miquel Grau', per fer un homenatge al jove assassinat a la ciutat d'Alacant per defendre les llibertats del poble valencià.

 


Fotos: La X Nit d'Escola Valenciana


next