Diari La Veu del País Valencià
El Cremona tindrà una unitat en Valencià, segons l’informe de la situació de l’ensenyament al PV
RedactaVeu / València

Els membres de la Comissió jurídica del Consell Valencià de Cultura han informat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, que el secretari autonòmic d’Educació ha confirmat que s’habilitarà una unitat educativa en valencià de 3 anys al CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs “si l’ajuntament de la localitat dóna el vistiplau”.

Escola Valenciana ha volgut donar “la més sincera enhorabona” a les famílies del CEIP Ciutat de Cremona “pel coratge” i per haver aconseguit que el seu centre no es tanque “si el secretari autonòmic d’educació no ha faltat a la veritat hui davant del CVC”, ja que l’Ajuntament d’Alaquàs i el Consell Escolar Municipal han deixat patent que no volen que el Cremona es tanque ”, ha dit Moreno.

Per altra banda, la Comissió Jurídica del Consell Valencià de Cultura ha demanat aquest dilluns dues compareixences per a poder elaborar un informe sobre la situació de l’ensenyament en valencià al nostre sistema educatiu.

D’una banda han demanat una exposició del tema al secretari autonòmic d’Educació, Rafael Carbonell i de l’altra a Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

En l’exposició de Vicent Moreno, els consellers del CVC han agraït que el president d’Escola valenciana haja facilitat xifres molt concretes respecte als punts negres detectats després de l’arranjament escolar per al curs que ve i han qualificat aquest estudi com a molt valuós perquè està fet consultant els resultats centre per centre.

Així mateix, els consellers han deixat patent davant del president d’Escola Valenciana que el secretari autonòmic d’Educació ha facilitat unes xifres “molt genèriques i difícils d’interpretar” ja que ha donat dades quantitatives sobre unitats educatives “sense aclarir a quin nivell educatiu corresponen, si són de tots els centres educatius del País Valencià, concertats i públics, així com si ha considerat la zona castellanoparlant o no”.

Moreno ha comentat a l’eixida de la seua compareixença que la Conselleria d’Educació facilita informació “opaca i indefinida” sobre l’ensenyament en valencià “encara que el que necessita la societat és transparència i xifres concretes ben determinades”. “La manipulació i la demagògia són antònims del terme democràcia”, ha comentat Vicent Moreno

Escola Valenciana enviarà aquest dimarts de matí per registre la sol•licitud a la consellera M. José Català del nom de tots els centres per nivell educatiu (infantil, primària i secundària) on s’han habilitat o creat, presumptament, 115 unitats en valencià per al curs que ve.

Oferta de programes plurilingües en castellà i valencià

Oferta de PPEC i PPEV en Infantil i Primària

Pel que fa l’informe d’Escola Valenciana sobre l’oferta de PPEC (programa plurilingüe d’ensenyament en castellà) i PPEV (programa plurilingüe d’ensenyament en valencià) per al curs 2013-2014, en Infantil i primària en centres públics, actualment l’oferta d’ensenyament en castellà als centres públics d’infantil i primària és del 54%.

D’aquests centres, un 14% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura. El percentatge de centres públics que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià és del 46%.

Pel que fa a centres privats, actualment l’oferta d’ensenyament en castellà als centres privats i concertats d’infantil i primària és del 93%. D’aquesta centres, un 10% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura. El percentatge de centres privats i concertats que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià és del 7%.

Secundària i Batxillerat

En centres de Secundària i Batxillerat, l’oferta d’ensenyament en castellà a secundària dels centres públics és del 60%. D’aquests centres, un 14,6% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

Pel que fa al batxillerat, hi ha un 77,5% d’oferta de línies en castellà i d’ells, un 18,4% que només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

L’oferta de línies d’ensenyament en valencià és del 40% a secundària i del 22,5% a batxillerat.

Quant a l’oferta d’ensenyament en centres privats, en castellà a secundària és del 94,6% i d’ells un 13,9% tenen el valencià com a matèria, i no s’imparteix en valencià cap altra assignatura. Pel que fa a batxillerat, l’oferta d’ensenyament en castellà ascendeix al 99,5%. El 31,2% només tenen el valencià com a matèria, no s’imparteix en valencià cap altra assignatura.

El percentatge de centres privats i concertats que ofereixen alguna línia d’ensenyament en valencià a secundària és del 5,4%. La xifra de batxillerat baixa al 0,5%.

Segons les conclusions, el 93% de l’ensenyament en valencià està a l’educació pública, el 67,43% de l’alumnat valencià estudia a centres públics i l’oferta d’ensenyament en valencià actualment és del 33% del total.

Comparteix

Icona de pantalla completa