Diari La Veu del País Valencià
Soto (PSPV): ‘Amb el PP arriba la diàspora del patrimoni valencià’
RedactaVeu / València

El diputat socialista, Juan Soto, ha acusat el PP de protagonitzar la “major diàspora i despatrimonialització cultural de la Comunitat Valenciana”. “La insensibilitat i el desinterès cultural del PP és acumulatiu i genera un autèntic forat negre de referents històrics i culturals propis” ha denunciat Soto en relació al trasllat dels fons documentals digitalitzats dels Borja a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Així, el portaveu de cultura del grup socialista en les Corts ha lamentat que finalment els dos milions i mig de documents que integren els fons relatius als papes Borja procedents de l’Arxiu Secret del Vaticà i que des de novembre del 2007 es trobaven en l’Institut d’Estudis Borgians de València, hagen sigut traslladats a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

El diputat socialista ha recordat que ja fa uns mesos que els valencians i valencianes vam perdre el llegat de Miguel Hernández, que en aquests moments es troba a Jaén, “sense que el Consell moguera ni un dit per a evitar-ho, i ara és el fons documental dels Borja”. Així, ha denunciat que “al mateix temps que es donen colps de pit de patriotisme valencianista, els governants del PP practiquen el menyspreu científic i cultural de la nostra història i dels nostres referents més significatius”.

Per tot açò, ha anunciat que des del grup socialista en les Corts es demanarà a la consellera de Cultura, María José Catalá, que en seu parlamentària done explicacions sobre una gestió “tan irresponsable”. “Els valencians i valencianes tenim dret a saber quines han sigut les gestions que des del Consell s’han dut a terme per a conservar, estudiar i investigar aquests fons documentals”.

Finalment, Juan Soto, ha instat la consellera al fet que explique si finalment el Consell pensa fer alguna cosa per a “contribuir a recuperar aquests fons de gran valor cultural i patrimonial”.

Comparteix

Icona de pantalla completa