Diari La Veu del País Valencià
PP i PSOE aproven en bloc la llei d’abdicació del rei

La Marea.

Un a un, els diputats del Congrés han votat la llei d’abdicació del rei Juan Carlos I, en un procediment forçat pel grup de l’Esquerra Plural per a fer visible el suport o el rebuig a la norma de cadascun dels representants. La cambra ha aprovat la llei per 299 vots a favor, 19 en contra i 23 abstencions, amb un suport quasi sense fissures per part de PP i PSOE.

El progressista Odón Elorza, que va demanar vot de rebel·lia, ha optat per l’abstenció. “Votem ara l’abdicació i successió. Votaré el que em dicta la meua consciència i ho explicaré en un escrit. És un dia difícil per a mi”, ha escrit el diputat en el seu compte de Twitter.

La norma tira endavant gràcies al suport dels dos partits majoritaris, malgrat les multitudinàries protestes que s’han succeït en les principals ciutats del país perquè se celebre un referèndum que determine si l’Estat espanyol segueix sent una monarquia o passa a ser una república.

El líder dels socialistes, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assenyalat que la cambra ha d’aprovar la llei successòria “perquè així ho arreplega la Constitució”. “Ens mana per a fer aquesta llei i al meu judici no cap una altra possibilitat que votar afirmativament si la voluntat lliure del rei d’abdicar està correctament acreditada, com és el cas”, ha sostingut, després del qual ha demanat que el debat se centre “solament en l’abdicació”.

No obstant açò, l’esquerra ha posat l’accent que és el moment de plantejar un referèndum. “S’ha decidit que el que es va pactar en 1978 ha de ser definitiu i per sempre. I açò per què?”, ha etzibat el líder d’Esquerra Plural, Cayo Lara. En començar la seua al·locució, els diputats del seu grup parlamentari s’han alçat amb un cartell en el qual es llegia ‘Referèndum ja’. “El debat de hui és sobre si volem aprofundir en la democràcia d’Espanya, o si volem continuar amb aquest sistema a voltes despòtic”, ha assenyalat.

Lara ha denunciat, a més, que “l’abdicació s’ha gestat de forma fosca, una espècie de maniobra palatina entre alguns dels partits dinàstics”. “S’ha esgotat un model que vostès i els banquers i els grans empresaris volen perpetuar amb l’aparença de canviar-ho tot perquè res canvie”, ha agregat.

Per la seua banda, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha realitzat una defensa sense fissures del rei: “Espanya és una Monarquia parlamentària amb profundes arrels perquè així ho volen els espanyols”, ha assegurat. Lluny de la idea del referèndum, el líder conservador ha advocat per la “continuïtat de les institucions com un signe d’estabilitat i maduresa democràtica”.

Quant a Rosa Díez, d’UPyD, ha titllat de “il·legal” el referèndum i ha emplaçat al futur rei Felipe VI a posar-se “al costat de la regeneració democràtica”.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa