Diari La Veu del País Valencià
Naix el Col·lectiu de la UJI per la Llengua davant els ‘atacs’ a la cultura
RedactaVeu / Castelló

El CULC ha presentat les seues propostes d’acció a favor de la pervivència de la cultura valenciana. Aquesta nova plataforma està formada per membres de la Universitat Jaume I i es presenta com un col·lectiu amb un caràcter “transversal i no partidista”, segons ha informat la UJI en un comunicat.

Antoni Roig ha citat tres factors determinants en la creació del col·lectiu: el tancament de mitjans de comunicació en valencià, la “càrrega” del Govern valencià contra l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i la proposta de tancament de línies en valencià en les escoles.

“Açò no pot continuar perquè si continua el valencià i el poble del que és signe d’identitat acabaran desapareixent”, ha destacat el professor, qui creu que “cal passar de les declaracions a accions més proactives en defensa del valencià i que aquestes accions servisquen per a revertir el procés i fer que el valencià siga llengua de relació, llengua de vida”.

Per la seua banda, Maties Segura, del Servei de Llengües i Terminologia i membre de la comissió gestora, ha fet un repàs d’algunes de les accions que ja s’han dut a terme des del col·lectiu.

Així, ha recordat que s’ha aconseguit la subscripció de convenis amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que permeten l’emissió del telenotícies per ‘streaming’ en les pantalles del campus i la ‘redifusió’ de programes de Catalunya Ràdio a través de Vox UJI Ràdio.

També en l’àmbit intern de la UJI, el col·lectiu ha impulsat en els diferents serveis el manual d’usos lingüístics per a recordar la necessitat de fer ús del valencià en totes les comunicacions de la Universitat Jaume I.

D’altra banda, Segura ha destacat les propostes que s’han traslladat a l’equip rectoral perquè s’incorporen en el Pla estratègic 2014-2018.

Entre aquestes ha destacat la necessitat de passar del voluntarisme individual al voluntarisme institucional; fixar les metes de docència en valencià per titulacions i departaments amb conseqüències econòmiques en el cas que no es complisquen, o passar del 20 al 24 per cent en el percentatge de docència en valencià.

Finalment, ha destacat que el col·lectiu s’ha integrat en la plataforma Castelló per la Llengua a través de la qual està previst presentar mocions als ajuntaments favorables a la promoció de la llengua.

Per a finalitzar amb la presentació de la plataforma, Enric Ramiro, professor del Departament d’Educació i també membre de la comissió del col·lectiu, ha afirmat que “el futur és poder viure en valencià; viure en valencià ha de produir-nos plaer perquè si ens en produeix ho cercarem, i per a aconseguir-ho cal utilitzar els mitjans que tenim i no cansar-se de donar passos, encara que siguen xicotets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa