Diari La Veu del País Valencià
‘No surten de La Fageda amb un manual d’instruccions’
ACN / Santa Pau

Les sessions són d’un dia i volen donar resposta a l’allau de peticions per conèixer les claus d’un sistema que busca la integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual. Des de la tardor del 2012, ja han passat unes 120 persones en les sis sessions que s’han fet. “No surten amb un manual d’instruccions però sí amb l’esperit emprenedor més accentuat”, explica l’Ester Carreras, coordinadora del programa.

Les peticions per conèixer de prop el funcionament de la cooperativa La Fageda arriben de diferents punts de Catalunya, l’estat espanyol i també de l’estranger, sobretot d’Amèrica Llatina. La majoria són emprenedors socials però també hi ha representants d’empreses i organitzacions amb responsabilitat social. Des que es va fer la primera sessió a la tardor de l’any passat, han passat pel Mas els Casals un total de 120 persones i cada vegada que s’ha convocat una nova jornada cada tres o quatre mesos hi ha hagut llista d’espera.

Segons explica la coordinadora del programa, Ester Carreras, tenen tanta demanda que per poder donar una atenció individualitzada caldria tenir una persona exclusivament fent això. “Però no ho podem fer perquè nosaltres ens dediquem a fer iogurts, no som una consultoria ni una empresa de formació”, explica. Amb tot, van pensar que la millor fórmula era fer sessions de 20 persones per raons d’espai i per garantir la qualitat de la jornada.

El fundador i president de La Fageda, Cristóbal Colón, és qui s’encarrega de dirigir la sessió que comença a les deu del matí i acaba pels volts de les cinc de la tarda.

Els assistents han de pagar 75 euros on s’inclou l’esmorzar, el dinar, la formació i la visita a les instal·lacions. Del que es tracta, explica Carreras, “és de cobrir les despeses i per això han fixat aquest preu”.

Ixen sense un manual d’instruccions però amb més empenta. El primer que fan els assistents és esmorzar junts per començar a prendre contacte entre ells i després visualitzen un vídeo de la cooperativa. Seguidament, fan una visita de més d’una hora per la finca, on hi ha la granja de vaques i la fàbrica on es fan els iogurts i melmelades. Cap a les dotze comença el moment més esperat, la trobada amb Cristóbal Colón.

“Què hem de fer quan hem de prendre decisions i tot ens va en contra?”, pregunta un dels assistents amb gran interès. Colón respon: “Els éssers humans comencem a caminar sabent el que no volem; el que volem a vegades no està suficientment clar i es tracta de col·locar-te en posició d’escolta”. I afegeix, “així és com et posiciones i l’univers t’ajuda a que t’apareguin les coses que et permetran identificar el que vols”. I es posa com a exemple: “Jo no sabia que estaria aquí, fent iogurts, fa 32 anys. Jo només sabia que no em volia quedar al manicomi on treballava”.

Aquestes són algunes de les preguntes que plantegen al fundador de La Fageda. Una altra de les que acostuma a aparèixer és sobre les qualitats que han de tenir els emprenedors. Per a Colón, el que s’ha de buscar és gent “bona, valenta, honrada, humil, amb ganes d’aprendre i preguntar i sobretot, compromesa”. Per a ell, més que aptituds del que es tracta és d’actituds, alhora que assenyala un dels principals obstacles, “pensar que ho saps quan no ho saps de veritat. Aquí és on l’emprenedor es pot equivocar de forma estrepitosa.”

Del que es tracta en aquestes sessions és de transmetre els valors amb què es fonamenta el projecte de la cooperativa, com és el respecte als animals, la responsabilitat social i “que totes les persones estan capacitades per fer alguna cosa”, detalla Ester Carreras.

I afegeix que el que s’ofereix no és un “manual d’instruccions” però sí que una bona dosi d’empenta i “coratge” per tirar endavant el projecte que tenen al cap. I això, diu Carreras, ho fa molt bé el fundador.

Vinguts de Navarra i Saragossa

Entre els assistents de l’última jornada, que es va fer a finals de maig passat, hi havia Oscar Ejea, un doctor i empresari que ha fet diferents projectes relacionats amb la salut mental a Saragossa. “He vingut perquè vull conèixer un altre model d’empresa en un entorn rural i on s’han integrat totes les facetes que necessiten les persones discapacitades com ara assistència, residència, formació i feina.”

L’Ismael González, vingut de Navarra i membre del Fòrum de Salut Mental explica que vol conèixer els punts forts d’aquest model d’empresa, conèixer-lo des de dins i agafar idees. Segons diu, “la innovació és fonamental perquè si ja hi ha dificultats per crear llocs de treball per a persones ordinàries, encara més per als que no ho són”.

Comparteix

Icona de pantalla completa