Diari La Veu del País Valencià
Manifestació aquest dissabte en Barcelona en defensa de l’escola catalana
RedactaVeu / Barcelona

Aquest dissabte 14 de juny se celebrarà en Barcelona una manifestació en favor de l’escola catalana. La protesta està convocada per Som Escola i començarà a les 18.00 hores en forma de cercavila i amb el lema ‘Per un país de tots, decidim escola catalana’. Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears també estaran presents en la protesta.

Som Escola és una plataforma formada per més de 40 entitats cíviques, culturals i de tot l’àmbit educatiu, entre les quals figuren Esplais Catalans, els sindicats CCOO i UGT, l’Institut d’Estudis Catalans, Òmnium Cultural i la Bressola.

La marxa té com a objectiu que els catalans isquen al carrer per refermar el seu suport al model d’immersió lingüística i en protesta contra la LOMQE o ‘llei Wert’ i les sentències del Tribunal Suprem espanyol que qüestionen el paper del català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya.

La marxa començarà a l’encreuament entre el passeig de Sant Joan i la Gran Via, a la plaça de Tetuan, i finalitzarà al passeig de Lluís Companys, davant el parc de la Ciutadella. Al finalitzar el recorregut, es procedirà a la lectura d’un manifest, a la finalització del qual actuaran Macedònia, el pallasso Tortell Poltrona, Gospel Gràcia, Mortimers i Lax’n’Busto. Per la seua banda, l’actor Quim Masferrer serà l’encarregat de presentar l’acte.

Som Escola ha creat una samarreta verda per anar a la marxa. En la mateixa participaran vint formacions de percussió, deu companyies de teatre de carrer, una quarantena de gegants, vint elements de bestiari popular i cinquanta gegantons d’escola. També hi haurà desenes de capgrossos d’arreu del país.

Cal assenyalar que l’organització ha fet una crida perquè tots els qui ho vulguen creen un capgròs i se’l posen per participar en la protesta.

Imatge d’arxiu d’una cercavila en defensa de l’ensenyament en valencià.

Units per l’escola en la nostra llengua

Somescola, Escola Valenciana i l’Assemblea de Docents de les Illes Balears s’han unit per primera vegada per defensar l’ensenyament en català. Es tracta de la primera vegada que reivindiquen conjuntament el dret de l’alumnat del País Valencià, les Illes Balears, el Principat i la Catalunya Nord a poder estudiar en els programes educatius en llengua pròpia.

Emili Gascó, Antonina Siquier i Muriel Casals a l’Arc de Barcelona el passat mes de maig.
El representant d’Escola Valenciana, Emili Gascó, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, i Antonina Siquier, portaveu de l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, anunciaren a finals del passat mes de maig en un acte davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que participarien en la mobilització convocada el 14 de juny per defensar la immersió lingüística i el dret de decidir el model educatiu.

Des d’Escola Valenciana es considera molt important aquest moviment unificat de les tres entitats dels territoris de parla comuna perquè “és necessari crear una cohesió entre totes les persones que creiem en l’ensenyament en la nostra llengua i en la defensa del nostre màxim tret d’identitat a Catalunya, les Illes i el País Valencià davant dels atacs del govern de l’Estat i dels governs del país Valencià i les Illes Balears”.

Les 43 entitats de la coordinadora Som Escola han fet una crida a protegir el nostre model d’escola contra l’amenaça de la sentència del TSJ de Catalunya que el 2 de juny pot començar a imposar una quota lingüística del 25 % en espanyol a les aules catalanes si un sol alumne ho demana.

Comparteix

Icona de pantalla completa