Diari La Veu del País Valencià
Projecte de documental de la lluita per la recuperació de la memòria històrica
RedactaVeu / València

“Des de la convicció que les víctimes de la dictadura franquista han patit i pateixen la contínua impunitat històrica en un país que s’ha negat sistemàticament a jutjar els crims comesos per la dictadura militar, hem decidit emprendre un nou projecte documental amb el títol: Desde el otro lado del charco. Una historia de verdad, justícia y reparación”.

Amb aquestes paraules s’ha presentat un nou projecte de micromecenatge per a l’elaboració d’un documental sobre la recuperació de la memòria històrica.

Segons els seus impulsors, la cinta cerca donar difusió a la querella oberta el passat 14 d’abril de 2010 a Argentina contra els crims de lesa humanitat comesos durant el franquisme.

El documental arreplega el procés iniciat amb la querella argentina per a jutjar responsables de crims durant el franquisme com a tema central. Alhora, plasma la història de la causa que en el seu moment va ser oberta en territori espanyol, en la qual es va jutjar i va empresonar responsables de la dictadura militar argentina.

Els protagonistes són les víctimes de les dictadures argentina i espanyola. Els seus testimonis mostraran tant les seues històries personals i col•lectives com el llarg recorregut de les seues lluites.

El projecte també compta amb la participació de nombrosos col•lectius, associacions i personalitats, argentines i espanyoles, que han tingut o tenen un paper destacat en aquests dos processos.

Segons els seus impulsors, “volem que aquest documental siga emprat com una eina de difusió de la querella entre l’opinió pública espanyola, argentina i internacional, i entre els diferents agents socials i polítics, amb la finalitat de recaptar suports a aquesta causa”.

A més, amb aquest projecte, també es pretén “contribuir a l’urgent debat sobre l’obertura d’un procés real de recuperació de Memòria Històrica a l’Estat espanyol”.

Aquest projecte està sent realitzat de forma totalment autogestionada, ja que, de moment, tan sols compta amb la inversió pròpia de les persones que ho estem duent a terme. Els treballs s’iniciaren al gener de 2014 i fins al moment s’han realitzat nombroses entrevistes en diferents localitats de l’Estat espanyol, tant a víctimes d’ambdues dictadures com a diferents representants polítics i a diversos agents socials.

Campanya de micromecenatge per viatjar a Argentina

Ara, els seus impulsors han encetat una campanya de micromecenatge per a viatjar a Argentina, on volen “acabar d’arreplegar els testimonis dels protagonistes d’aquesta història”.

Així, pretenen entrevistar els exiliats espanyols que van iniciar la causa a Buenos Aires i a diferents agents polítics i socials involucrats en aquest procés judicial i que han participat en la construcció de la memòria històrica a Argentina.

Segons els seus organitzadors, “creiem fermament en la importància que té aquest procés judicial, en un moment històric on a Europa rebroten els feixismes i on a l’Estat espanyol tenim una altra oportunitat històrica per a revisar i reescriure la nostra pròpia història recent”.

Vídeo promocional ‘Desde el otro lado del charco’

>

Comparteix

Icona de pantalla completa