El PSPV tindrà una 'neutralitat activa' cap als candidats a secretari general del PSOE

Ximo Puig anuncia que enviarà una carta als militants perquè participen en el procés
17 juny 2014 01:00h
El secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, durant la roda de premsa celebrada aquest dimarts.

RedactaVeu / València

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts que la posició de la Comissió Executiva Nacional dels socialistes valencians serà a favor d'una "neutralitat activa" cap als candidats que es presenten en el procés d'elecció a nou secretari general del PSOE.

Puig ha fet aquest anunci en roda de premsa després de reunir-se amb el Secretariat de la Comissió Executiva Nacional del PSPV per a abordar la situació que travessa el procés intern d'elecció del secretari general del PSOE.

Puig ha avançat que no es definiran per cap candidat ni faran indicacions "ad hoc" com a "conjunt", si bé ha precisat que "una altra cosa és que els drets dels militants siguen intransferibles". En aquest cas, si s'adopta una decisió, serà "a títol personal", ha precisat.

No obstant açò, ha explicat que des del PSPV es donarà "el màxim suport" a tots els candidats que necessiten "qualsevol suport" al País Valencià per fer arribar als militants les seues propostes i ha subratllat que remetrà una carta a tots els militants perquè participen en una elecció "tan transcendent", ja que "poden i han de participar" en un procés que està basat en la "potenciació del que ha sigut un èxit dels socialistes valencians, que és la celebració de l'elecció a través d'un militant un vot".
 

Puig ha subratllat que aquest va ser el sistema pel qual la federació valenciana va advocar en el Congrés de Sevilla "on ens quedàrem ben sols", i que ara el conjunt del PSOE "ha acceptat com un pas en la democratització i la millora de la qualitat democràtica del PSOE". Així, ha recalcat que des del PSPV volen "participar en aquest procés perquè és pel que hem lluitat".

El líder dels socialistes valencians també ha ressaltat la proposta política del PSPV que pretenen que el nou secretari general assumisca com a pròpia, basada, en primer lloc, en una reforma "integral" de la Constitució, "que atenga la crisi política, social i territorial", que "aclarisca els drets fonamentals socials dels ciutadans i que figuren com a drets universals la sanitat, educació i serveis socials".

Així mateix, considera que s'ha de donar resposta "a la crisi territorial" i que s'avance en el model de la "via federal, que garantisca la igualtat dels drets dels ciutadans".

D'igual manera, el PSPV proposa que el nou dirigent del PSOE assumisca la seua "proposta de reacció democràtica" dels socialistes valencians, que conté 75 mesures que, entre d'altres, es refereixen a limitar l'aforament a qüestions relacionades amb la llibertat d'expressió, al denominat "codi d'exemplaritat" i a acabar amb "qualsevol apunt de privilegi per a afavorir la participació directa dels ciutadans" en la vida política.
En segon lloc, la proposta política dels socialistes valencians advoca per una "garantia d'igualtat dels espanyols en el finançament dels serveis públics". Segons Puig, "el "problema territorial no pot limitar-se a la qüestió catalana o basca" ja que ha posat l'accent que el "problema valencià existeix". Per açò, pretenen que el nou secretari general "assumisca que s'ha de superar la situació de discriminació que viu la Comunitat".

"La diferència en finançament no és tolerable i ha de superar-se", ha defensat, per a demanar que s'impulse un nou model de finançament que siga "transparent, solidari, equitatiu i estable, que siga capaç de fer possible l'autogovern dels valencians".

Primàries en grans ciutats

Finalment, Puig ha reclamat un PSOE "més federal i més democràtic" i exigeix al nou secretari general dels socialistes que els canvis "arriben a les estructures del PSOE" i que s'avance "en els processos de democratització, i que hi haja primàries obertes també en grans ciutats" des de setembre.
 

En aquesta línia, Puig ha incidit a demanar una "major visibilitat del socialisme valencià en el conjunt del PSOE, major compromís i coresponsabilitat". "Per al nou projecte que volem impulsar per a la Comunitat, és fonamental que existisca una nova relació amb Espanya que s'ajuste a criteris d'igualtat i codecisió en totes les polítiques, industrials, financeres i que la Comunitat estiga on li correspon", en el que ha definit com "l'inici dels furs del segle XXI", ha apuntat Puig, qui ha admès que es "juguen" molt en aquest envit".
next