Diari La Veu del País Valencià
Campanya de seguretat per al bany

RedactaVeu / Europa Press / València

L’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) ha recomanat que s’extremen les precaucions en platges, piscines, parcs aquàtics, rius i pantans ja que “any rere any se segueixen produint accidents en platges i piscines”, segons ha indicat en un comunicat.

Avacu ha iniciat aquesta campanya d’estiu remetent un pòster sobre seguretat en piscines a les piscines i parcs municipals.

L’entitat aconsella que, siga quin siga el lloc de bany triat, se seguisquen “en tot moment les instruccions de socorristes, monitors o vigilants i respectar les indicacions assenyalades”, com per exemple en la platja verificar el color de la bandera o les limitacions per raó d’edat i alçada en parcs aquàtics.

Així mateix, demana que es comprove la profunditat de l’aigua abans d’introduir-se i observar si hi ha altres usuaris a prop per a no caure sobre ells.

En llocs de poca profunditat, recorda que poden produir-se colps contra el fons o alguna roca.

Sobre la seguretat infantil, recomana supervisar sempre els xiquets i mai deixar-los sols; evitar que juguen a donar-se espentes o a córrer al voltant de la piscina; que porten posat un dispositiu adaptat a la seua edat en els supòsits en què no sàpiguen nadar i que complisca amb els requisits exigits per la Unió Europea.

Així, recorda que han de comptar amb una vàlvula antiretorn, el tap de la qual no puga separar-se fàcilment, i no incloure peces xicotetes. L’associació subratlla que aquests articles han de portar un etiquetatge complet en castellà, amb els advertiments corresponents i s’han de llegir les instruccions amb deteniment.

En parcs aquàtics i piscines, assenyala que el paviment del voltant no ha de ser lliscant. Si es tracta d’una piscina particular és important, a més d’instal•lar una tanca de protecció, extremar les precaucions amb els lliscadors i trampolins que puga haver-hi per a prevenir caigudes o colps.

En el cas de les atraccions, indica que hauran de comptar amb un nombre suficient d’elements de suport al rescat i d’assistència als usuaris. Els ciutadans hauran de ser informats sobre l’ús correcte i rebre assistència sanitària en cas que siga necessària.

En platges, apunta al fet que s’ha de respectar les banderes de senyalització; tenir especial cuidat si usem matalassets o flotadors, perquè poden bolcar “fàcilment o ficar-se mar endins amb els corrents” i esperar a haver fet la digestió abans de banyar-nos.

En rius, llacs o pantans, recalca la conveniència d’informar-se abans i preguntar a les autoritats sobre les zones habilitades per al bany; seguir les informacions i cartells que puguen advertir de possibles perills en eixes zones i utilitzar algun tipus de calçat especial que previnga de corts o ferides.

Comparteix

Icona de pantalla completa