Diari La Veu del País Valencià
El veto a la bandera republicana vulnera drets fonamentals

La Marea.

Així li ho ha confirmat a infoLibre un portaveu de la Policia Nacional, que ha desmentit que existisca cap informe de l’Advocacia de l’Estat que recomane prohibir aquests símbols, tal com va informar Europa Press.

L’argumentació de l’Advocacia de l’Estat per a justificar la prohibició, citada per Europa Press, és similar a l’esgrimida per a casos de grans aglomeracions. Per exemple, en les mesures que s’apliquen en espectacles esportius, en els quals es manté una separació entre aficions rivals. En aquest sentit, l’agència de notícies explicava que l’informe jurídic es remetia a la llei orgànica sobre Protecció de la Seguretat Ciutadana 1/1992, que regula la forma d’evitar altercats en el carrer, i assenyalava que a la cerimònia de coronació assistiran moltes persones favorables a la monarquia, per la qual cosa la presència de símbols republicans podria generar situacions de tensió.

En qualsevol cas, una ordre policial d’aquest tipus haguera suposat la prohibició de mostrar símbols perfectament emparats per la legislació vigent. Segons una sentència del 15 de desembre de 2003 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), l’exhibició de banderes republicanes és completament legal.

En aquella ocasió, la resolució judicial es va produir arran de la denúncia que va presentar Esquerra Unida contra l’Ajuntament de Torrelodones després que el consistori retirara les banderes republicanes instal·lades en la seua caseta de les festes patronals.

La sentència del TSJM va constatar que “la simple manifestació i exhibició d’una bandera republicana no pot entendre’s que altere greument l’ordre públic”, i va afirmar que impedir la seua exhibició per aqueix motiu contravenia drets fonamentals recollits en la Constitució Espanyola. “La Carta Magna garanteix la llibertat ideològica (art. 16.1) i la dels partits (art. 6), i per tant garanteix el dret a ser republicà/na, a expressar-ho (art. 20.1.a) i a militar en partits republicans”, recordava en una carta enviada a aquesta revista l’exregidor d’Esquerra Unida Andrés Carmona Camp.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa