Diari La Veu del País Valencià
Cuiners i cambrers amb discapacitat ofereixen menús a 5€ en la Casa dels Obrers

RedactaVeu / Europa Press / València

Joves amb discapacitat psíquica i dificultats d’inserció, que acudeixen a les classes i tallers de formació laboral en la Casa dels Obrers Sant Vicent Ferrer de València, per a ser cambrers, ajudants de cuina o administratius, ofereixen cada dia en el menjador social de l’entitat un menú al públic de 5 euros, segons ha informat l’Arquebisbat en un comunicat.

Després de rebre les classes específiques del seu taller, o en els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de Cuina, Cambrer, Taller i Administratiu, al migdia, cada dia, dos dels alumnes, per torns, posen en pràctica els seus coneixements i habilitats en la cuina i altres dos en el menjador social que l’entitat té obert al públic en la seu del carrer Cavallers, 31, de València.

Altres alumnes, després de rebre les seues classes en tallers, es dirigeixen també a bars, cafeteries, restaurants, o hotels on també realitzen pràctiques.

En els tallers “aprenen a remoure el menjar amb cura, a posar plats, a demanar la comanda, a posar taules, a servir, a fregar el que embruten i sempre amb la supervisió dels seus professors, els germans Andrés i Mª Carmen Parada, i Mª Ángeles Fernández”.

En el menjador social “se serveixen els menús que els mateixos alumnes han elaborat perquè en classe també aprenen a combinar aliments”.

En ocasions “es desbarata material perquè cal repetir i tirar moltes coses fins que el plat ix bé, o està ben presentat i servit”, segons afirmen els preparadors, que han afegit que “els 5 euros que costa el menú en aquest menjador, es destinen íntegrament a comprar el material per al menjar de l’endemà”.

40 comensals al dia i estrangers

Cada dia acudeixen al menjador entre 30 i 40 persones, “fins i tot grups i, sorprenentment, també estrangers, i tots ixen contents”, comenten les professores del centre. A més, “quan veuen els xics, els tracten molt afectuosament”.

Per a desenvolupar tota aquesta labor, la Casa dels Obrers compta amb professors i també amb voluntaris que, a la vesprada, acudeixen a fer classes de reforç als alumnes, així com amb un gabinet psicopedagògic que va orientant els professors i voluntaris sobre com treballar amb cadascun dels xics en concret.

La Casa dels Obrers va ser creada en 1908 com a associació obrera catòlica, amb el patronatge de Sant Vicent Ferrer, amb la finalitat d’atendre l’orientació i formació professional, l’auxili laboral i l’ocupació del temps lliure dels treballadors, segons la publicació.

En l’actualitat, també imparteix el Graduat Escolar, com a centre homologat, a vora 20 adults majors de 18 anys. A més, compta amb una residència geriàtrica, a Estivella, on atén majors amb pocs recursos econòmics.

Comparteix

Icona de pantalla completa