Diari La Veu del País Valencià
Un de cada quatre llars del País Valencià, afectat per l’exclusió social
RedactaVeu / València

Un total de 495.000 llars al País Valencià -el 26 per cent- es veuen afectades per processos d’exclusió social, dels quals més de 218.000 es troben dins de l’espai d’exclusió severa, la qual cosa suposa l’11,5 per cent del total de llars.

Així mateix, el 64,9 per cent de les llars no estan plenament integrades i es troben en una situació de “major vulnerabilitat”, segons mostra Càritas en l’avanç de resultats de l’informe de l’exclusió social en el territori valencià.

Així ho ha indicat la secretària general de Càritas Diocesana de València, Fani Raga, en roda de premsa on ha presentat la Memòria Institucional d’activitats de 2013 i també ha avançat algunes dades de l’informe sobre exclusió social.

Per a mesurar la situació d’exclusió social s’han utilitzat 35 indicadors dividits en tres apartats: econòmic, polític i social. Així, es tenen en compte aspectes com que el sustentador principal de la família es trobe en atur des de fa més d’un any, membres sense prestacions per desocupació o amb una ocupació irregular. També llars amb ingressos inferiors al 30 per cent de la renda familiar mitjana -pobresa extrema-, amb menors no escolaritzats o sense completar l’ESO; en infrahabitatges, sense cobertura sanitària i males relacions familiars, entre d’altres.

Preocupació pel creixement de la pobresa

D’aquesta manera, des de Càritas han expressat la seua preocupació per l’escenari de “pobresa creixent i drets minvants” en la societat actual. A més, adverteixen que són “insuficients” els recursos que es destinen per a atendre aquest segment de la població. No obstant açò, “la situació es pot revertir si es posen objectius més socials i menys polítics” en l’exercici efectiu de l’administració de recursos, ha apuntat Fani Raga.

Quant a l’activitat de Càritas Diocesana de València en 2013, l’organització va atendre al País Valencià més de 106.000 persones en 2013, un 4,8 per cent més que l’any anterior i el nombre més alt des que tenen dades. A més, ha apuntat que Càritas va atendre 30.142 menors.

En aquest sentit, Raga ha apuntat com a causes l’increment sostingut de la desocupació i “l’esgotament dels sistemes de protecció social”, al mateix temps que ha advertit de la “cronicitat” de la situació ja que, encara que no hi ha augment significatiu d’atesos, tampoc hi ha millorança, ha dit.

Des de 2007 la procedència dels beneficiaris ha variat i el nombre d’espanyols atesos suposen ara el 53 per cent i el 78 per cent d’els qui acudeixen són dones. També s’ha detectat un increment en el nombre de persones majors amb fills i néts al seu càrrec.

Així mateix, ha destacat que el 70 per cent repeteixen assistència d’anys anteriors.

En total, l’any passat Càritas va destinar 3,2 milions a atenció primària, dels quals 1,8 van ser per a alimentació (59 per cent), 877.415 euros per a ajudes d’habitatge (27 per cent), 167.313 euros per a educació i 84.616 euros per a medicaments (tres per cent).

Exclusió sanitària dels immigrants

En relació a aquesta última dada, Fani Raga ha alertat del nombre de persones que han quedat fora del sistema d’atenció sanitària, especialment immigrants. En concret ha dit que hi ha 74.000 persones excloses del sistema sanitari i considera que “es queda curta” la iniciativa de repartiment de 3.000 targetes sanitàries.

D’altra banda, Càritas va aconseguir la inserció laboral de 1.232 persones; 471 van assistir a un total de 25 cursos de formació i per a la integració de les persones immigrants; 5.511, moltes d’elles menors, s’han format en el Programa de Formació; 97 persones s’allotjaren en els seus habitatges socials; 139 dones van ser ateses en el projecte d’atenció a dones prostituïdes.

Així mateix, els 44 economats van atendre 8.533 famílies; 356 persones van ser ateses en projectes d’acompanyament a persones sense llar; 665 menors van ser atesos en els 15 projectes socioeducatius d’infància i 212 dones van participar en els deu projectes de família.

Formen part de l’organització 5.080 persones, de les quals només el dos per cent és personal contractat. Així, el perfil del voluntari en qüestió de gènere són majoria les dones, el 74 per cent dones; per edat, el grup majoritari el conformen persones de 66 a 75 anys, el 38 per cent i de 51 a 65 anys, el 32 per cent; i el huit per cent tenen més de 76 anys. De 18 a 30 anys són el cinc per cent i de 31 a 50 el 17 per cent.

Comparteix

Icona de pantalla completa