Èvole reivindica la independència del periodisme en la recollida del premi de l'APM

Va enumerar una llista d'aquells que, segons el seu criteri, sí que haurien merescut el premi
27 juny 2014 01:00h
Jordi Évole.
 
La Marea.

El presentador, productor i director del famós programa de la Sexta Salvados, Jordi Èvole, va realitzar aquest dimecres una fèrria defensa del periodisme lliure i independent en el discurs d'acceptació del premi com a Millor Periodista de l'any 2013 atorgat per l'Associació de la Premsa de Madrid. Després d'afirmar que “jo no crec que siga el millor periodista de l'any 2013, i ho dic de veres, sense falsa modèstia”, Èvole va enumerar una llista d'aquells que, segons el seu criteri, sí que haurien merescut el premi de l'associació de periodistes madrilenys.

“Per a mi, els millors periodistes de l'any 2013 són aquells que, malgrat la seua professionalitat, el seu rigor i el seu talent, han hagut de deixar la professió perquè les seues empreses han fet un ERO. Aquells que han passat de les pressions que exerceix el poder i han publicat allò que algú no volia que es publicara”, va començar a relatar Èvole.

“Els millors periodistes han sigut aquells que han publicat el nom de l'entitat financera que hi havia darrere d'un desnonament, encara que el seu periòdic o el seu mitjà estiguera refinançant el seu propi deute amb aquell banc; (…) aquells que han denunciat males pràctiques del president de la seua comunitat autònoma encara que amb açò patiren el risc de quedar-se sense part de la publicitat institucional”. “Han sigut aquells que no han deixat de mirar el que feien els poderosos, però mai a través dels ulls dels poderosos, explicant al ciutadà les contradiccions del poder”. “Han sigut aquells que han marcat la seua pròpia agenda, fugint de l'agenda que intenten marcar-nos els que manen”. “Els que es van negar a anar al Mundial de Brasil amb totes les despeses pagades per Iberdrola”. “Aquells que van renunciar a opinar per a informar. Els que no han llançat la tovallola, s'han arriscat i s'han cercat la vida amb nous mitjans de comunicació per a seguir explicant el que passa, malgrat la precarietat”, va afirmar el presentador.
 

Èvole va tenir també un record per als tres periodistes segrestats a Síria -ja alliberats-, Marc Marginedas, Javier Espinosa i Ricardo García Vilanova, que “s'han vist privats de llibertat per intentar fer-nos arribar informació potable”.

“Hi ha altres molt millors -va prosseguir el periodista-, que segueixen lluitant per exercir aquesta professió amb compromís, amb llibertat, amb independència i lluitant per recuperar la credibilitat que en molts casos hem perdut amb els ciutadans. I per a perdre la credibilitat no han necessitat ni tan sols un fals documental -en al·lusió al polèmic programa sobre el 23F-. Amb algunes portades i amb alguns informatius ha sigut més que suficient”, va concloure.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.
 
next