Diari La Veu del País Valencià
Morera: ‘El president Fabra ha fracassat, no tindrem nou model de finançament’
RedactaVeu / València

El portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, considera que la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d’aquest passat dijous “ha deixat molt clar que la legislatura al País Valencià i també a l’estat està més que finalitzada, perquè el PP no té cap voluntat de millorar el finançament ni de solucionar el greuge que patim des de fa dècades les valencianes i els valencians perquè els diferents governs central i autonòmics no han fet els deures i han deixat el tema del finançament valencià com a pendent sempre”.

Segons Morera, “eixa és la realitat i eixe és el gran fracàs d’Alberto Fabra com a president de la Generalitat”, qui no exerceix tant com a cap de Consell però si del PP valencià, partit que no es planta contra la marginació que patim”.

Per a Morera, “la realitat és molt clara: Montoro ens ha condemnat a continuar amb el sistema de finançament de Zapatero, eixe que era tan dolent per a Francisco Camps, Ricardo Costa, González Pons i Gerardo Camps”.

Segons el portaveu de Compromís, “la memòria del PP valencià és molt curta, i és una pena, perquè cal recordar que ara tocava la revisió del sistema de finançament, després de cinc anys, i Montoro ahir va dir que la cosa es quedava com estava, és a dir, que continuàvem amb el model de Zapatero, eixe model que va alçar en bloc a les files populars valencianes fent declaracions institucionals i iniciatives parlamentàries en les Corts i al Congrés, per a protestar”.

Per això, segons Compromís, “caldrà ara recuperar eixos textos per comprovar si ara el PP votarà el mateix que votava en 2009 i anys posteriors, quan van fer una Diputació Permanent, quan s’encomanà l’informe als experts que acredita la marginació que patim amb el finançament autonòmic”.

“Condemnats a l’empobriment i a les retallades”

Per al síndic de Compromís en el parlament valencià, el govern estatal, “amb la complicitat i el silenci dòcil del PP valencià està condemnant les valencianes i els valencians a l’empobriment i les retallades en els serveis públics més essencials”.

Així, continua, “el govern valencià calla i atorga, prefereix pagar interessos abusius a bancs que hem rescatat amb diners públics, destinant més diners al deute que, per exemple, a l’educació. Eixe és un símptoma d’un mal govern, d’un govern que viu i actua d’esquenes a la ciutadania i que no sap quines són les prioritats de les valencianes i els valencians”.

Morera ha assegurat que des de Compromís, “dubtem i molt que el Consell puga complir amb l’objectiu del dèficit establert ahir, i si ho fa, serà aplicant més brutals retallades que recauen sempre en una ciutadania que no és la culpable de les nefastes polítiques malbaratadores del PP i de la corrupció que ha saquejat les nostres arques públiques”.

“Tampoc, com no, esperem que Alberto Fabra, consellers i assessors es rebaixen el sou com va prometre el president en un debat de política general a les Corts i en els discursos de cap d’any. La reunió de Madrid d’ahir certifica un nou ridícul de Fabra, certifica la seua fi com a president i certifica que el PP condemna a la ruïna la Generalitat Valenciana i el poble valencià”, assegura Morera.

Situació “preocupant” i “fracàs total de Fabra”

Per tot açò, des de Compromís consideren que la situació és “molt preocupant”, perquè Madrid “ha fet una reforma fiscal totalment electoralista, de cara a un any electoral com serà 2015, i eixa reforma el que farà és que les comunitats autònomes rebran menys diners de l’estat, un estat lligat de peus i mans per una troica que no permet més endeutament per garantir els serveis públics”.

Segons Morera, “el fracàs de Fabra i de tot el seu Consell és total, no ho poden amagar ni dissimular perquè sabien que després de cinc anys arribaríem al punt on hem arribat per a continuar amb el model discriminador de Zapatero. A això cal sumar el ridícul espantós que ha fet Fabra amb l’informe dels experts, amb els premis Jaume I i amb els seus discursos i reivindicacions, que han estat tombades en una sola vesprada pel ministre Montoro. I després de tot açò, encara aniran a fer palmes i a riure’ls les gràcies”.

Comparteix

Icona de pantalla completa